“2010 VERİLERİYLE 2040 PLANI YAPMAK KENT SUÇUDUR”

“2010 VERİLERİYLE 2040 PLANI YAPMAK KENT SUÇUDUR”

TMMOB Şehir Plancıları Odası Önceki Dönem Başkanı Füsun Uyanık:

“2010 VERİLERİYLE 2040 PLANI YAPMAK KENT SUÇUDUR”

On Medya ekranlarında yayınlanan On’ da Son Nokta Programının konuğu olan TMMOB Şehir Plancıları Odası önceki dönem Başkanı Füsun Uyanık, Bursa 2040 Çevre Düzeni Planı konusunda önemli bilgiler verdi. Türkiye’nin 1/100 binlik ilk çevre düzeni planının Erdem Saker’in Belediye Başkanlığı döneminde 1994 ile 1996 yılları arasında Bursa’da yapıldığını belirten Füsun Uyanık, Bursa 2020 çevre düzeni olarak çalışılan ve hazırlanan planın 2023 yılına kadar üç yüz kez delindiğini söyledi. Çevre düzeni planlarının o şehrin anayasası olduğuna dikkat çeken Füsun Uyanık, “Çevre düzeni planı üst ölçek bir plandır. Erdem Saker’in Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde hazırlanan 2020 Bursa Çevre düzeni planı noktasal olarak 300 kez delinmiştir. Parsel bazında delinme olmuştur, alan bazında delinme olmuştur. Büyükşehir Belediye yasası çıkınca değişiklikler meydana gelmiştir. 55 Belediye varken, belde belediyeleri ilçelere bağlanmıştır. Kanunlar, idari sınırlar değişmiştir. O dönemde üst ölçekli planları Bayındırlık ve İskân Bakanlığı onaylarken, 2005’te yapılan değişiklikle onay, il özel idarelere ve belediye meclislerine verilmiştir” dedi.

Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On’ da Son Nokta Programının konuğu olan TMMOB Şehir Plancıları Odası önceki dönem Başkanı Füsun Uyanık, 2019 yılında başlayan 2040 Çevre düzeni planlarının hazırlanmasında şeffaf olunmadığını öne sürdü. 2009 ve 2010 yıllarının verileriyle 2040 çevre düzeni planı hazırlanamayacağını vurgulayan Füsun Uyanık, “Beş tane ovamız var. Bu oalarda yüzde 20 yerleşim olur denilerek kent suçu işleniyor. O dönemde TEKNOSAB yoktu. Şimdi kentin diğer bölgelerine de yapılmak isteniyor. Zeytin yasamız var ama madencilik yapılmak isteniyor. Zeytinlikler planda görünmüyor. İnegöl’ün Mobilya sektörü, Gemlik’in, Mudanya’nın zeytini, İznik’in turizmi buralarda yok. Tarım alanları imara açılmak isteniyor. Hazırlık aşamasında olan 2040 planında veriler gerçekçi değil” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesinin raporunda ovada 750 hektarlık alanın kaçak olduğunun ifade edildiğini, Bakanlıkların ise sanayi adına sadece yüzde 61 doluluk oranı olduğunu raporladığını bildirerek, çelişkileri ortaya koyan Füsun Uyanık, “Bursa İli, Kestel İlçesi, Soğuksu ve Seymen Mahalleleri, 1127 parsel ve çevresinde TOKİ tarafından hazırlanan “Sanayi ve Depolama Alanı” amaçlı Bursa İli 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği onaylandı. Deniliyor ama askıdan indirilmiş. Kimsenin haberi yokken plan suçu hazırlanıyor, kent suçu işleniyor” diye konuştu.

2020 yılı çevre düzeni planında 12 planlama bölgesi olduğunu, 2040 çevre düzeni planı hazırlanırken, planlama bölgesi sayısının 6’ya düşürüldüğünü açıklayan Füsun Uyanık, “Yapı yasağı olan bölgeler dikkate alınmıyor. Oysa bu plana fay hatlarını, afete maruz kalabilecek bölgeleri işlemek gerekir. Keşke olmasaydı ama eğer 6 Şubat Kahramanmaraş ve Hatay depremleri olmasaydı 2040 çevre düzeni planı bu haliyle geçtiğimiz Mart ayında kabul edilecekti. Depremler, mikro bölgeleme yapılması gerektiğini de hatırlattı. Ulaşım master planı, kentsel dönüşüm, sektörel bazda sanayi, tarım, turizm alanları tam belli değil. Mevcut planda çoğu yarım yamalak bırakılmış. Sorunlar alt ölçek planlarla çözülemez. Bunlar 1/100 binlik üst ölçekli planlarda da olmalıdır. 2010 verileriyle 2040 planı yapmak kent suçudur. 2023’ün gerçekleriyle, şeffaf ve katılımcı bir plan yapılacağına inanmak istiyorum” dedi.

Bursa’nın iyi bir planlama ile Sanayi’nin yanı sıra 4 T diye adlandırılan, Turizm, Tarım, Ticaret ve Teknoloji’de de büyüyebileceğini savunan Füsun Uyanık, 2024 yerel seçimleri sonrasında göreve gelecek olan Büyükşehir Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyelerinden kent planlaması konusunda doğru adımlar atmasını beklediğini sözlerine ekledi.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ ; “BURSA OVASI DA, SANAYİSİ DE TÜM DEĞERLERİ DE SAHİPSİZ DEĞİLDİR” – Atatürkçü Düşünce Derneği Orhangazi Şubesi: […] ADD Bursa’dan ‘Soğuksu’ tepkisi: Değerlerimizi yok etmenize
2024-05-05 12:22:30