YAZAR FEHMİ ENGİNALP; “YAŞAMA UMUTLA BAKMAK ADINA EDEBİYAT VE SANAT ŞART”

YAZAR FEHMİ ENGİNALP; “YAŞAMA UMUTLA BAKMAK ADINA EDEBİYAT VE SANAT ŞART”

Eğitimci Yazar Fehmi Enginalp On Medya Ekranlarında Konuştu:

“YAŞAMA UMUTLA BAKMAK ADINA EDEBİYAT VE SANAT ŞART”

Eğitimci Yazar Fehmi Enginalp On Medya ekranlarında yayınlanan On’ da Son Nokta Programının konuğu oldu. Çok sayıda araştırma, yardımcı ders kitabı ve çocuk kitaplarının yazarı olan, birçok sivil toplum örgütünde de aktif görevler alan Fehmi Enginalp, araştırmacı yazarlık, çocuk kitapları, dergi yayıncılığı, sivil toplum örgütleri, yazarlık, sanat ve edebiyat üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On’ da Son Nokta Programının konuğu olan Eğitimci Yazar Fehmi Enginalp, karamsar olmamak ve yaşama umutla bakmak adına, sanatın ve edebiyatın önemine vurgu yaparak, “Tolstoy’un dediği gibi sadece okumak yetmez, dünyaya, topluma, hayata meydan okumak da gerekir. Bu nedenle okumaya ve yazmaya, sanatla, toplumsal olaylarla ilgilenmeye, araştırmaya, yazmaya ve dergi çıkarmaya devam edeceğim. Bursa’yı sanatın, kültürün, edebiyatın başkenti yapmak için bugüne kadar ne yaptıysak, bu çalışmalara, mücadelelere devam edeceğim” dedi.

İlk ve Ortaokullar için Dilbilgisi, Güzel Yazma ve Konuşma, Drama ve Bayram Şiirleri gibi kitapları bulunan Fehmi Enginalp, ayrıca çocuk edebiyatında da önemli eserlere imza attı. “Bolceket Fethi”, “Kınalı Keklik” ve “Arkadaşlara Mektuplar” isimli çocuk romanlarının yazarı da olan Fehmi Enginalp, Bursa ve İlçelerini konu alan tarihi araştırma kitaplarıyla da büyük ilgi gördü. Araştırmanın yanı sıra, sanat ve kültürel yazarlığa da büyük önem veren Fehmi Enginalp, “ KEK Kitap” ,”Eğitim, Kültür Değinileri” , “Aziz Nesin’in Bursa Günleri” , “Sürgünlerin Güzel Başkenti” “, Olimpos’un Çığlığı”, “Bir Çınar Öyküsü Nazım Çınarı”, “İki Eski Başkent Ermenek-İznik” ve “Tek Sokak” kitapları yayımladı.

2010 yılından bu yana iki ayda bir yayınlanan Çini Kitap Dergisi konusunda da konuşan Fehmi Enginalp, 90 sayının yayınlandığına dikkat çekerek, hedeflerinin öncelikle 100. Sayıyı da çıkarmak olduğunu vurguladı. Sömürüsüz ve özgür bir dünya için yazdığına da dikkat çeken Enginalp, Bursa Yazın Sanat Derneği, Bursa Dergiler Platformu, Çağdaş Eğitim Kooperatifi, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri,Eğitim Hizmetlerini Geliştirme Derneği gibi sivil toplum örgütlerindeki çalışma ve mücadelelerini de anlattı.

Aziz Nesin’in Bursa yılları, Bursa’ya gelip gittiğinde yaptığı röportajlar, konuşmalar, eylemler vi kitaplarının yanı sıra, Nazım Hikmet’in anısına Müşküle Köyünde diktikleri Çınar Ağacının hikâyelerini de anlatan Fehmi Enginalp, 8 Haziran’da Müşküle Köyünde Bursa Büyükşehir belediyesinin de katkılarıyla, bu yıl da Nazım Hikmet’i anma günü tertipleyeceklerini hatırlattı. Çini Kitap dergisi, Sarmal Çevrim Edebiyat Dergisi ve Eliz Edebiyat Dergileri ile birlikte düzenledikleri şiir, öykü dinletileri ve yarışmalarının süreceğini bildiren Enginalp, sahibi olduğu Alp Yayınlarının taşra da yaşanan tüm zorluklara rağmen 300 kitap bastığını söyledi.

Fehmi Enginalp, Bursa’nın sanat, kültür ve edebiyat şehri de olduğunu vurgulayarak, bu konularda başkent olması için mücadeleyi sürdürdüklerini kaydetti. Bursa’nın bağrından yetişen, şair, yazar ve sanatçıların yanı sıra, Bursa’ya sürgüne gönderilen yazarların da bu kültürde önemli rol oynadığını savunan Fehmi Enginalp, önümüzdeki süreçte de ele aldığı birkaç araştırma konusunu kitaplaştıracağını müjdeledi.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM