Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feridun Yılmaz On Medya’dan konuştu:
“SEÇKİN ÜNİVERSİTELER LİGİNDE ZİRVEYİ HEDEFLİYORUZ”
Türkiye’deki 23 Araştırma Üniversitesinden birisi olan Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feridun Yılmaz, “Araştırma üniversiteleriyle birlikte seçkin üniversiteler ligi oluştu. Uludağ Üniversitesi olarak bizler nicelik olarak genişlemeyi doğru bulmuyoruz. Nitelik olarak yukarıları hedefliyoruz. Araştırma Üniversitelerinde 31 adet temel parametre yer alıyor. Tamamında çalışmalarımızı başarıyla sürdürüyoruz. Burada hedefimiz zirveye çıkmak. Böyle olunca büyük avantajlar meydana geliyor. YÖK Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığından bütçe alıp, üniversitelere aktarabiliyor. Bilimsel performans artıyor. Hedefimiz seçkin üniversiteler liginde zirveye çıkmak, şu anda dünya üniversiteler liginde ilk 1500 içindeyiz. Önce ilk bine daha sonra da ilk 500’e yükseleceğiz” dedi.
Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On Medya’da yayınlanan On’ da Son Nokta Programının konuğu olan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feridun Yılmaz, 50. Kuruluş yıldönümünü kutlayan Üniversite çalışmaları konusunda önemli bilgiler verdi. Yılmaz, 15 Fakülte, 2 Yüksekokul, 15 Meslek Yüksekokulu, 1 Konservatuar, 4 Enstitü, 27 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile 1 Araştırma Merkezi ve Rektörlüğe bağlı olarak kurulan 5 bölüm bulunan üniversitenin, bugüne kadar 300 bin mezun verdiğini anımsattı. Feridun Yılmaz, şu anda da üniversite bünyesinde lisans ve lisansüstü de dâhil olmak üzere 68 bin öğrenci bulunduğunu söyledi. Kontenjana bağlı olarak uluslararası eğitim ve öğretim verdiklerini de belirten Yılmaz, Kolombiya, Özbekistan, Uganda, Malezya, Balkan ülkeleri dâhil, 128 ülkeden misafir öğrenciye lisans ve lisansüstü eğitim verdiklerini kaydetti.
Türk üniversitelerinin kısa bir süre dünyadaki ilk bin üniversite dışında kaldığını ancak açığın kapatıldığını savunan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feridun Yılmaz, “Hint ve Çin Üniversiteleri de devreye girince, Türk Üniversiteleri biraz geriledi gibi oldu. Ama Araştırma Üniversiteleri devreye girince ilk 500’e yeniden üniversitelerimiz girmeyi başardı. Uludağ Üniversitesi şu an ilk 1500 üniversite içinde. Daha yukarılara taşıyoruz. Projelerimizde büyük iyileşme var. Bunların bilimsel etkileri, iki üç yılda ortaya çıkacaktır. Araştırma üniversitelerinde, dünya ölçeğinde dış fonlara büyük önem veriliyor. Bu fonlar da araştırma ve bilimsel çalışmaların alt yapısı, insan kaynağı ve dinamizmi önemli ölçüde etkiliyor. Türkiye Ulusal ajansı üzerinden TUBİTAK ölçekli fonlar, AB fonları ve ERASMUS fonları da araştırma üniversiteleri için kıstas kabul ediliyor” dedi.
Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde açılan üniversitelerden mezun olan öğrencilerin, plansızlık nedeniyle işsiz üniversiteliler ordusu yarattığına dair eleştirileri de yanıtlayan Feridun Yılmaz, toplam nüfusa göre üniversite mezunu oranının Türkiye’de halen düşük olduğunu belirtti. “OECD, AB ve ABD’de özel istatistikler var. Belli bir kıstas uygulanıyor. Kamuoyu talebiyle de politika yapıcılar buna uygun olarak üniversite sayısını artırdılar. YÖK, bu eleştirilere, araştırma üniversiteleri oluşturarak, bölgesel bazda misyon üniversiteleri kurarak reaksiyon gösterdi. Örneğin Uludağ Üniversitesi olarak biz meslek yüksekokullarımızda 22 bin öğrenci mezun ederek, Bursa bölgesindeki ara eleman, teknik eleman ihtiyacını karşıladık. Bursa sanayisine, tarımına, ekonomisine, hatta TOGG ‘a eleman yetiştirdik. Bu konuda da Türkiye’de birinci üniversiteyiz. Yeni atılımlarla gelişmiş ülkeler sıralamasında ortalamaya geleceğimizi düşünüyorum. Öğrencilerimiz de üniversitelerin verdiğinin yanında kendini geleceğe hazırlayacaklar. Örneğin yapay zekâ. Biz hemen bu konuda lisansüstü bölümler açtık. Dünya ile rekabette bunlar önemli. Uludağ Üniversitesi de seçkinler liginde ve dünya üniversiteleri arasında nitelik olarak yukarılara gitmeyi hedefliyor” diye konuştu.
Uludağ Üniversitesi ile özel sektör ve sanayici iş birliğinin devam edeceğini anlatan Feridun Yılmaz, “Ben özel kurum ve kuruluşlarla, sanayicilere gittiğimde ilk olarak şunu soruyorum, siz de Uludağ Üniversitesi mezunu çalışan oranı ne durumda? En az yüzde 25 ile yüzde 30 arasında Uludağ Üniversitesi mezunu çalışan oluyor zaten. Organik bağ zaten kurulmuş oluyor. Zemin kuvvetli olunca, iş birliği konusunda sorun yaşanmıyor. Bünyemizde, TEKNOPARK var, Teknoloji Transfer Ofisi var. Sanayiye transferin, iş birliğinin ara yönünü oluşturuyorlar. İş birlikleri sürecek” dedi.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yatırımları konusunda da bilgiler veren Prof. Dr. Feridun Yılmaz, diş hekimliği fakültesinin bu yıl ilk mezunlarını vereceğini, 250 yataklı yeni kadın doğum ve çocuk hastaneleri bölümünün 2026 veya 2027 de tamamlanacağını, 50 yataklı organ nakil merkezinin de bu yıl içinde kurulacağını açıkladı. Türkiye’de organ nakli yapan sadece Malatya İnönü ile Antalya Akdeniz Üniversitelerinin olduğunu hatırlatan Yılmaz, Bursa Uludağ Üniversitesi’nin de üçüncü organ nakli yapabilen hastane olacağını vurguladı.
Öğrencilere de seslenen Feridun Yılmaz, “Türkiye’nin en seçkin üniversitelerinden birisiyiz. Öğrencilerimiz gönül rahatlığıyla bizi tercih edebilirler. 24 saat hizmet veren kütüphanesi, cıvıl cıvıl kampüsü, sanatsal, kültürel, sportif ve sosyal etkinlikleriyle Uludağ Üniversitesi tüm öğrencilerimizin tercih edebileceği üniversitedir” diye konuştu.