TÜRKİYE’NİN SİVİL ANAYASA YOLCULUĞU MASAYA YATIRILDI

TÜRKİYE’NİN SİVİL ANAYASA YOLCULUĞU MASAYA YATIRILDI

Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Bursa Şubesi tarafından organize edilen etkinlikte, Türkiye’nin Sivil Anayasa Yolculuğu Projesi masaya yatırıldı. Birlik vakfının Çekirge ’de bulunan merkezinde yapılan organizasyonda 20 ve 21. Dönem Trabzon Milletvekili, Rahmetli Necmettin Erbakan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da eski baş danışmanı, kamu denetçisi Şeref Malkoç konuştu. Malkoç, “Ülkemizde 120 hukuk fakültesi var ama hukuk kültürümüz yok” diyerek, Türkiye’nin 2053 ve 2071 hedefleri için yeni ve sivil bir anayasaya ihtiyacı olduğunu savundu.

Moderatörlüğünü 25. Dönem Bursa Barosu Başkanı, 25 ve 26. Dönem Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan’ın yaptığı toplantıya, çok sayıda adli ve idari yargı mensubunun yanı sıra, avukatlar ve davetli katıldı. Yoğun ilgi gören etkinlikte Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Adli Yargı Komisyon Başkanı Ömer Gülmüş, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Abdulkadir Şahin, Gemlik Cumhuriyet Başsavcısı Sercan Kocabey ve Bölge Adliye Başsavcısı Sait Gürlek’te yer aldı.  HUDER Bursa Şube Başkanı Necdet Yılmaz, anayasa buluşmaları başlığı altında düzenledikleri toplantıda, toplumun birçok kesiminden, yeni ve sivil anayasa için görüş almayı amaçladıklarını kaydetti. “Sivil Anayasa Neden Gerekli?” sorusuna, bu tür organizasyonlarla yanıt alacaklarını ifade eden Necdet Yılmaz, etkinliklerin çok boyutlu olarak sürdürüleceğini kaydetti.

HUDER Genel Başkanı Hasan Oymak ’ta, 1982 anayasasının temelinde acı hatıralar olduğunu vurgulayarak, “1982 anayasası 23 seferde 185 kez değiştirildi. Yamalı bohçaya döndü. Ama sivil anayasa için, toplumsal mutabakat için çare olamadı. Toplum Sözleşmesi niteliğinde milli ve sivil anayasa şarttır. HUDER olarak 20 Şube 73 temsilciliğimizle birlikte 86 milyon vatandaşımıza bu konuyla ilgili olarak ulaşmayı hedefliyoruz. Bu anlamda HUDER Bursa Şube Başkanımız Necdet Yılmaz ve ekibini tebrik ediyorum” dedi.

Zekeriya Birkan’da, “Hukuk, demokrasi, özgürlükler yoksa hukuk uluslararası standartlara sahip değilse o ülkede sorunlar, sıkıntılar bitmez. 86 milyonun katılımıyla daha demokratik, daha özgürlükçü anayasa yapılacağına inanıyorum” diye konuştu.

20 ve 21. Dönem Trabzon Milletvekili, Kamu Baş Denetçisi Şeref Malkoç’ta, mevcut anayasayı cami avlusuna bırakılmış, kimsesiz bir çocuk gibi nitelendirerek, bir türlü kökten değiştirilip, sivil anayasa yapılamadığını öne sürdü. Hukuk ve yeni Anayasanın tartışılmaya başlandığını, bunun iyiye işaret olduğunu anlatan Şeref Malkoç, “Türkiye’de 120 hukuk fakültesi var ama hukuk kültürü yok. Önce hukuk kültürü oluşması lazım. Bugün bakıyoruz, ikinci dünya savaşından mağlup çıkmış Almanya’ya ABD ve galip devletler dünyanın en kötü anayasasını yaptırdılar. Ama Almanya, o en kötü anayasayı bile uygulayarak, disiplinli bir şekilde anayasasının gereklerini yerine getirerek dünyanın en büyük refah toplumlarından birisi oldu. Biz de hukuk kültürü olmadığı gibi uygulamada da aksaklıklar var. Bunlar giderilmelidir” diye konuştu.

Tutuklu milletvekili Can Atalay konusuna da değinen ve bunu uygulamadaki aksaklıklara örnek gösteren Şeref Malkoç, “Anayasa Mahkemesinin kararları diğer mahkeme kararlarını da bağlıyor. En üst mahkeme ama Yargıtay’da çıkıp, üst mahkemeler arasında hiyerarşi olmaz diyor. Bu tür aksaklıklar, uygulamadaki sıkıntılar, giderilmelidir” dedi. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini desteklediğini bildiren Malkoç, 27 Nisan Muhtırasına da değindi. “Elinde silah, tank, uçak olan nasıl sivil toplum örgütü olur?” diye soran Şeref Malkoç, “Sonrasında Anayasa değişti. Cumhurbaşkanını halk seçmeye başladı. Bu kez bakıldı ki, parlamento ile çatışma çıkacak, hizmet üretilmeyecek, bu kez başkanlık sistemine geçildi. Cumhurbaşkanlığı sisteminde de aksaklıklar yok mu, elbette var. Ama bu da uygulamadan kaynaklanan aksaklıklar” diye konuştu.

Muhalefeti, yeni sivil anayasa istenmesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı yeniden seçtirme peşinde, eleştirisi ile suçlayıp, “dar görüşlülük, köreltilmiş zihinler” ile itham eden Şeref Malkoç, Türkiye’de federatif isteyen grupların çok az olduğunu, böyle bir talebin de ihtiyacın da bulunmadığını dile getirdi. ‘Mevcut anayasa da ne eksik? ‘ Sorusuna da yanıt veren Şeref Malkoç, “Bir varlık düşünün, kötü, çirkin bir varlık, 50 kere 100 kere estetik yapıyorsunuz ama değişmiyor. Ruh gerekli. Yeni anayasa talebi doğru ve haklı taleptir. Ruhu olan bir anayasa olsun talebidir” dedi.

Konuşmaların ardından, katılımcılara plaket verilip, fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM