1997 yılından bu yana Kanser Hastalarına zorlu yolculukta yol arkadaşlığı yapan, farkındalık çalışmalarıyla erken tanının önemine dikkat çeken ve bilimsel çalışmalara destek veren ONKODAY ( Uludağ Onkoloji Dayanışma Derneği ), 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi. Aynı gün, tanı almış hastaların duygularının yapay zeka ile yapılmış resimlerinden oluşan bir sergi açıldı. Kent Meydanı AVM’de açılan” Duyguların Yolculuğu Resim Sergisi “ ile de psiko onkolojiye, toplumun kanser hastaları ve yakınları ile empati geliştirebilmelerinin önemine dikkat çekmek amaçlandı.
Her yıl 4 Şubat Dünya Kanser Günü ‘nde Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü ve ortak kuruluşlar toplumsal bilinci artırmak amacıyla dikkat çekici çalışmalar yürütüyor. Tüm dünyada olduğu gibi ONKODAY da yıl boyunca yaptığı çalışmalara ek olarak erken teşhisin hayat kurtardığı gerçeğini ve bu alandaki bilimsel gelişmeleri geniş kitlelere duyurabilmek amacıyla etkinlikler düzenliyor.
ONKODAY Başkanı Füsun Önen yanı sıra BUÜTF Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Türkkan EVRENSEL , Prof. Dr. Lütfi Özkan ve Operatör Doktor Coşkun Özer’in katıldığı basın toplantısında bir halk sağlığı sorunu haline gelen kanser hastalığı ile ilgili güncel bilgiler paylaşıldı.
Bursa’nın kanser tedavisi alanında bir merkez olduğu vurgulanan toplantıda erken tanı için gerekli taramaların henüz istenen düzeyin yarısına bile ulaşmadığına dikkat çekildi. En sık görülen kanser türünün kadınlarda meme kanseri, erkeklerde ise sigaraya bağlı olarak akciğer kanseri olduğu vurgulandı.
2025-2027 Dünya Kanser Günü temasının “Benzersizliğimizle Biriz” olarak belirlenmesinden hareketle hazırlanan ve Kanserle Dans Derneği ile işbirliği yapılarak hayata geçirilen resim sergisi de bu vurgu üzerine kurgulandı. Her bireyin hikayesinin kendine özgü olduğunun altı çizilerken, aynı zamanda bu hikayelerin empati ve dayanışma duygusu ile anlatılması hedeflendi. Hastaların tanı aldıkları ve tedavilerinden sonraki duyguları yapay zekâ ile resmedildi. 3 Şubat’ta Ankara’da yapılan proje lansmanından sonra sergi Bursa’da Kent Meydanı AVM’de izlenime sunuldu. Elde edilen bu etkileyici görsellerin sergi salonlarında ve hastanelerde sergilenmesinin yanında psikologların psiko onkoloji alanında eğitimlerine de destek verilecek. Proje ile kanser hastalarının yaşadıkları duygusal sürecin sağlık profesyonellerine ve topluma daha iyi anlatılması; bu doğrultuda kanser tedavisinde insan odaklı bir yaklaşımın benimsenmesi hedefleniyor.