Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz On Medya’da Konuştu:
“40 YILIN BİRİKİMİ ÇARPIK YAPILAŞMA VE İMAR SORUNLARINI ÇÖZÜYORUZ”
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, yüzölçümü olarak Bursa’nın yüzde 1’i, nüfus olarak Bursa’nın yüzde 5’ini oluşturan ve Türkiye’de 50 ilden daha fazla nüfusu olan Yıldırım’da, çarpık yapılaşma ve imar sorunlarını çözdüklerini söyledi. Emlakçıların çizdiği parselasyonda, tarlalara, yeşil alanlara çarpık ve kaçak binaların yapıldığını öne sürdüğü ilçede, imar ve tapu karmaşasını ortadan kaldırmayı hedeflediklerini anlatan Oktay Yılmaz, “Göreve geldiğimizden bu yana 15 bin tapu dağıttık. 25 bin tapuyu da askıya çıkardık. Çarpık yapılaşma, kaçak binalarla mücadele, kentsel dönüşüm uzun soluklu, görülmeyen önemli çalışmalardır. Biz Yıldırım’da sessiz devrim yapıyoruz. 15 bin kişinin sorunu çözüldü, şimdi de 25 bin hissedarın tapu sorununu bitiriyoruz” dedi.
Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On’ da Son Nokta Programının konuğu olan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, başta kentsel dönüşüm, tapu karmaşası olmak üzere Yıldırım’da yapılan çalışmalar konusunda çarpıcı bilgiler verdi. “Biz 40 yılın sorunlarını çözüyoruz” diyen Oktay Yılmaz, “Keşke 40 ve daha öncesi yıllarda Yıldırım güzel planlanabilseydi. Şimdi bizler, daha başka ve güzel yatırımları projeleri konuşuyor olurduk. Önce temizleyip, sonra çizim yapmak uzun soluklu çalışmadır. Buna rağmen Türkiye’ye örnek Kentsel Dönüşüm modelini de Yıldırım Belediyesi olarak biz yaptık. Tarihi, kültürü, doğası ve değerleriyle eşsiz bir kent olan Yıldırım’ı modern, güvenli, ulaşılabilir, marka değeri yüksek, insanları mutlu bir şehir haline getirmek için çalışıyoruz. Bu perspektif ile hayata geçirdiğimiz her projede merkeze insanı alan bir yaklaşımla hareket ediyoruz. Mevlana’da 100 bin metrekarelik alanda da örnek dönüşümü gerçekleştirdik. Burasının 60 bin metrekaresine konut, 40 bin metrekaresine de sosyal yaşam alanları inşa ettik. Kentsel Dönüşüm çalışmalarımız 26 noktada devam ediyor. 7 Bölgede daha bu çalışmaları başlatacağız. Hiçbir şey zorla olmaz. Hemşerilerimizden gelen taleplerle bunları yapıyoruz. Yerinde ve modern dönüşümle örnek uygulamaları yaşama geçiriyoruz” dedi.
İlçede gerçekleştirdikleri kentsel dönüşüm projeleri ile birlikte sosyal dönüşümü de tetikleyecek çalışmalar gerçekleştirerek ilçenin yalnızca bugününü değil geleceğini de tasarladıklarını söyleyen Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Çalışmalar kapsamında ilçenin 26 farklı noktasında yürüttüğümüz kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yaklaşık 7 bin konut ve 820 işyeri üretiyoruz. ‘Dirençli Şehirleşmesiyle Parlayan Yıldırım’ hedefi ile 7 noktada başlayacağımız dönüşüm projelerinin altyapı çalışmalarını sürdürüyoruz. Kentsel dönüşüm kalite belgesini almak için çalışmalar yürütüyoruz. Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi ile ilçemiz için kısa ve orta vadeli dönüşüm planını oluşturacağız. İnşallah bu dönem içerisinde Yıldırım’da 30 bin konutu dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu belgeler bakanlık onaylı belgelerdir. Bir bakışı, bir vizyonu ortaya koymaktadır. Hedefler, planlamalar, projeler tüm detaylarıyla ortaya konuluyor. Bakanlık, bizlerin aldığı bu belgeleri yaygınlaştıracaktır. Biz, pandemiye, asrın felaketi depreme rağmen ilk dönemimizde büyük tecrübe kazandık. Şimdi bu tecrübe ile sessiz devrimi hedeflerimizle birleştirerek gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Başta Suriyeliler olmak üzere göçmenler konusunda da önemli bilgiler veren Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Suriye’de yaşanan rejim değişikliğiyle birlikte bazı geri dönüşlerin başladığını ifade ederek, bahar ve yaz aylarında Suriye’deki barış, huzur ortamının daha da netleşmesiyle bu dönüşlerin hızlanacağını savundu.
2025 yılının, Türkiye yüzyılında barış, huzur ve refah getirmesini temenni eden Oktay Yılmaz, belediye olarak da hedeflerinin yüksek olduğunu kaydetti. Yılmaz, kentin marka değerini yükseltecek birçok projeyi hayata geçireceklerini belirterek, “Tarihi, kültürü, doğası ve değerleriyle eşsiz bir kent olan Yıldırım’ı modern, güvenli, ulaşılabilir, marka değeri yüksek, insanları mutlu bir şehir haline getirmek için çalışıyoruz. Bu perspektif ile hayata geçirdiğimiz her projede merkeze insanı alan bir yaklaşımla hareket ediyoruz. 2024 yılı projelerimizin şekil bulduğu bir yıl oldu. Tamamladığımız, hemşerilerimizin teveccühüne sunduğumuz işler olurken çalışmalarda sona geldiğimiz Mimarsinan ve Ulus Kentsel Dönüşüm Projesi, Mimarsinan Erkek Spor Merkezi, Deliçay Dere Islah Çalışması, Sakarya Spor Salonu, Selimzade Sivil Mimari Örneği, Engelsiz Yaşam Merkezi, Deliçay Deresi Islah Çalışmasını kısa sürede tamamlayarak hizmete açacağız” dedi.
Aynı zamanda Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği Başkanlığıyla beraber Bursa Belediyeler Birliği Başkanı da olan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Yıldırım’ın, tarihiyle, eşsiz doğasıyla, insanıyla Bursa’nın gözde ilçelerinden biri olduğunu vurguladı. Başkan Yılmaz, “Ekonomisiyle, iş gücüyle, üretimiyle, eğitim hayatıyla, sosyal yaşamıyla Bursa’nın önemli değeri olan Yıldırım’da, hayatın her alanında en iyiye ulaşmak için çalışıyoruz. Kentimizin değerlerine sahip çıkmak, insanımızın yüzünü güldürmek ve hizmetlerimizi en doğru ve ulaşılır şekilde yapmak için buradayız. Her şeyin en güzelini Yıldırım için düşünüyor, hayata geçiriyor ve dahasını yapmak için planlıyoruz. Çünkü her şeyin en güzeli Yıldırım’a değer. 2025 yılının ülkemize, kentimize, ilçemize ve tüm insanlığa sağlık başta olmak üzere huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum” dedi.
Trafik sorunu içinde alternatif çözümler ürettiklerini açıklayan Oktay Yılmaz, Ankara yolu, Gürsu yolunda alternatif yollarda kamulaştırmaların sürdüğünü, Bursa Büyükşehir Belediyesine de 30 bin dönüm arazi kazandırdıklarını anımsattı. Büyükşehir Belediyesinin konut ve alternatif yollar üzerinde, 30 bin dönümlük alanda da katkı sunacağına inandıklarını anlatan Yılmaz, “Yatay ve dikey alternatif yollar yapıyoruz. Bazı enkaz kamulaştırmaları yapılması gerekiyor. Ayrıca Çelebi Mehmet ve Yunus Emre Bulvarlarının devamında da bu kamulaştırmaların tamamlanması gerekiyor. Böylelikle tek yol olan Ankara yolu üç yola, alternatif bulvarlar da değişik bağlantılarla trafiğin rahatlamasına neden olacaktır” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi ile sorun yaşamadıklarının altını çizen Oktay Yılmaz, “Birlikte iş yapmayı destekliyoruz. 30 bin metrekare alanda da çalışmaların yapılması için bekliyoruz. Biz hazırız, imar planları da tamamlandı. Özellikle ulaşımdaki rahatlama için Büyükşehirden beklentimiz budur” dedi.
En çok kadın kooperatifinin Yıldırım İlçesinde olduğunu hatırlatan Oktay Yılmaz, kadın dernekleri, kooperatiflerine yönelik çalışmaların süreceğini bildirdi. Uyumayan Kütüphane de üye sayısının 70 bini geçtiğini, sadece geçtiğimiz yaz aylarında yaz spor okulları ile 40 bin öğrenciye spor yaptırdıklarını vurgulayan Oktay Yılmaz, 2019 yılından bu yana Yıldırım’da insana dokunan birçok projeyi hayata geçiren Yıldırım Belediyesi, 2024 yılında kente değer katan birçok projenin açılışını gerçekleştirdi. Şirinevler, Demetevler ve Karapınar Mahallesi’nde gerçekleştirilen imar plan uygulamalarıyla hak sahiplerine tapuları teslim edildi. Anahtar teslimi yapılan Mevlana ve Çınarönü Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında bölgede yeni yaşam başladı. Bursa’nın yeni kültür sanat mekânı Alev Alatlı Şehir Düşünce ve Sanat Merkezi, Akif Emre Kültür Merkezi, Hacıseyfettin Geleneksel Sanatlar Merkezi, gençlerin yeni buluşma noktası olan Dr. Sadık Ahmet Gençlik ve Spor Merkezi ile Yıldırım Karapınar Gençlik Merkezi ilçe sakinlerinin hizmetine sunuldu. Talimhane, Çınarönü, Demetevler Spor Tesisleri ile Gökdere ve Bağlaraltı Kapalı Pazar Yeri hizmete açıldı. Samanlı Lojistik Merkezi ve Cenup Kanalı’nda çalışmalar tamamlandı. Karaağaç ve Fidyekızık Aile Sağlığı Merkezi tamamlanarak Bakanlığın 2028 hedefine ulaşılmış oldu. Bakanlık, bir aile hekimine maksimum 3 bin hasta hedefi belirledi. Biz bunu şimdiden başardık. Bunların dışında adım adım kadim Bursa projemiz ile Yıldırımlıları Bursa’nın Yıldırım’ın tarihi ve turistik yerlerine gezdireceğiz. Yıldırım Kestel arası Küreklidere mevkiine de çocuk köyü, yürüyüş parkuru, sosyal tesisler yapacağız. Yıldırım dönüşüm ile örnek olmayı sürdürecek” dedi.