Medicabil Hastanesi tarafından 10. Bilimsel Etkinlikleri kapsamından düzenlenen Yalın Hastane Sempozyumu gerçekleştirildi. Sempozyuma Bursa’daki kamu ve özel hastanelerin yöneticileri ve doktorları yanı sıra kalite sorumlularıyla Medicabil Hastanesi çalışanları iştirak etti.
Sempozyumun açılışında konuşan Medicabil Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, “10. sempozyum bizim için çok kıymetli. Yalın hastane modelinin ülkemizde gelişmesi için çaba sarf ediyoruz. Pek çok ilde ve ilçede bu konuda değerlendirmelerde bulunduk, yapılması gerekenleri anlattık ve anlatmayı sürdürüyoruz. Sağlık sektöründe yalın kavramına öncülük ediyoruz” dedi.
“YALIN DÜŞÜNCEYİ PAYLAŞMAYI SÜRDÜRÜYORUZ”
Açılışta konuşan Yalın Sağlık Enstitüsü Koordinatörü ve Medicabil Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Aysun Yılmazlar da, “Bu sempozyumların 10. gerçekleştiriyoruz. 2011 yılında başladığımız bu çalışmaları ısrarla devam ettiriyoruz. Yalın düşünce, yalın hastane kavramlarını ve anlayışını kurumlara aktarmayı sürdürüyoruz” dedi.
Daha sonra düzenlenen ve Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen ile Prof. Dr. Aysun Yılmazlar’ın moderatörlüğünde yapılan ‘Yalın Sağlık’ temalı ilk panelde ‘Yalın Düşünce’ kavramı hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, sağlık sektöründe yalın bölümler, lider ve ekiplerin yalın mantıkla hareket etme kültürü, yalına ulaşmak için izlenmesi gereken yollar, yalın sisteminin temel performans ölçütleri, hatasızlaştırma imkanları ve tedavide yalın yaklaşım konuları hakkında bilgiler paylaşarak yalın dönüşüme dikkat çekti.
“YALIN ANLAYIŞTA ÖNCELİĞİMİZ TEDBİR VE KONTROL”
Bilgen, “Yalın uygulamaların başlangıcı tedbir ve kendimizi dönüştürme adımlarıdır. Daha çok tedbir almak, işimizi daha bilinçli, düzgün bir şekilde yapmak için çaba harcayacaksınız. Tedbir almayı unutmayacaksınız. Bir işi yaparken, adım atarken her şey tam mı diye bakacaksınız veya o iş daha hızlı, daha az maliyetle yapabiliyor muyuz diye bakacaksınız. Yapılan her iş sağlık açısından gözden geçirilmelidir. Kontrol yanı başınızda duruyor zaten bunu yaparken her yaptığınız işi iyi yapmak zorundasınız. Ameliyattan ekibinden tutunda hastane personelinin bulunduğu her bölümün çalışanına kadar herkesin işini iyi yapması, uyumlu yapması lazım. Yalın hastane tam bir ekip işi” dedi.
YALIN HASTANE MODELİ
Hastanede yalın uygulama neden zordur? başlıklı sunumda konuşan Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, “Sağlık hizmetlerinde önce zarar vermemek birinci önceliğimiz olmalı. Benim bir hocam ‘Sağlık çalışanı olmak bir gönül işidir’ demişti. Bizim hizmetlerimizde de ekip çalışması çok önemlidir. Buna da lider lazımdır ve herkes önce kendi lideri olmalıdır. Ne zaman yalın olur hastanelerimiz? Hatalar, komplikasyonlar, şikâyetler, maliyetler yarıya düştüğü zaman bu yalın hastane modelinden bahsedebiliriz. Bu nasıl olur herkesin işin içine girmesiyle katılmasıyla olur. Yalın uygulama da doktordan hastaya kadar herkesin dahil olduğu bir sistemdir. Bu nedenle zor bir süreç ama sonuçları da muazzam oluyor. Kültür biçiminde hastanelerimizin anlayışı içinde var olması çok önemli” ifadelerini kullandı.
İlk panelin diğer konuşmacısı olan İnegöl Devlet Hastanesi İdari ve Mali İşler Müdür Yardımcısı, Yalın Uygulama ve Ar-Ge sorumlusu Kamil Saçkesen de ‘Devlet Hastanesinde Yalın Dönüşüm Örneklerini anlattı.
Sempozyumun ikinci panelinde ise Hemşirelikte İnovasyon konusu ele alındı. Medicabil Yıldırım Hastanesi Başhekimi Dr. Feza Şen ‘Yalın sağlık ile sağlık ekosisteminde yeni modellemeler’, Prof. Dr. Aysun Yılmazlar ‘Yalın liderlik, değişim ve yenilik’, SBHM Nermin Yılmaztürk de ‘Hemşirelikte inovatif çalışmalar’ konularında açıklamalarda bulundular.
İNOVATİF ÇALIŞMALARA ÖDÜL
SBHM Nermin Yılmaztürk’ün ‘Hemşirelikte inovatif çalışmalar’ sunumundan sonra sempozyumda Medicabil çalışanlarından 3 ekibin oluşturduğu 4 farklı yalınlaştırma projesinin sunumu gerçekleşti. Oluşturulan 4 kişilik jüri heyetinin puanlaması sonucunda ameliyathane sorumlusu Yeliz Şahin’in liderliğindeki ekibin ‘Tele Kulaklar’ isimli projesi birinci oldu. Birinciye ödülünü Medicabil Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen takdim etti.
Sempozyum sorunların cevaplanması ve 10. Yıl özel pastanın kesilmesi ile son buldu.