KENTSEL DÖNÜŞÜM UZMANI SERKAN IŞIK; “BİLİM VE TEKNOLOJİ İLE ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ”

KENTSEL DÖNÜŞÜM UZMANI SERKAN IŞIK; “BİLİM VE TEKNOLOJİ İLE ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ”

Kentsel Dönüşüm Uzmanı Serkan Işık On Medya’da Konuştu:

“BİLİM VE TEKNOLOJİ İLE ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ”

Kentsel Dönüşüm Uzmanı, Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Bursa Temsilcisi Serkan Işık, On Medya ekranlarında yayınlanan On’ da Son Nokta Programında çarpıcı açıklamalarda bulundu. 17 Ağustos 1999 ve 6 Şubat 2023 tarihlerinde meydana gelen Marmara ve Kahramanmaraş depremlerinin büyüklük, şiddet ve kayıplar adına tarihe yazıldığına dikkat çeken Serkan Işık, özellikle 1999 yılı öncesinde yapılmış binaların kentsel dönüşüme girmesi ya da mutlaka kontrol edilip, yıkılması ya da güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. 1999, 2007 ve 2018’de yenilenen Deprem Yönetmeliklerinin Türkiye’nin fay hatları üzerinde bir ülke olduğu ve deprem kuşağında yer aldığı gerçeğine göre hazırlandığını anlatan Işık, buna rağmen özellikle yerel yönetimlerin deprem riskine yönelik ciddi kentsel dönüşüm adımlarını atmadığını öne sürdü.

Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On Medya ekranlarında yayınlanan On’ da Son Nokta programının konuğu olan Kentsel Dönüşüm Uzmanı, Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Bursa Temsilcisi Serkan Işık, derneğin Bursa Temsilciliği tarafından geliştirilen ve 81 ili kapsayan “Yapay Zekâ Destekli Yapı Denetim Risk Analiz Sistemini” de tanıttı. Bilim ve teknolojiyle deprem riskine ve kentsel dönüşüme yönelik çözüm ürettiklerini vurgulayan Serkan Işık, 1 Şubat tarihinde tüm ülke içinde aktif hale gelen sistem ile 24 dakika içinde detaylı rapor alınabildiğini açıkladı.

Marmara Bölgesi ve Bursa’yı tehdit eden fay hatlarıyla ilgili de önemli bilgiler aktaran Serkan Işık, “Türkiye nüfusunun neredeyse yüzde 30’u Marmara Bölgesi’nde yaşıyor. Bu bölgede saymakla bitmeyecek kadar fay hattı var. Bütün profesörlerin anlattığı bir gerçek var. O da büyük Marmara depremi. Türkiye’nin sanayi gelirinin neredeyse yüzde 50’si Marmara Bölgesi’nde kazanılıyor. 6 Şubat depremlerinde büyük bir felaket yaşadık ve bu felaket bizlere insanlığın dramını, çaresizliği gösterdi. Ancak çaresizlik ve bilgisizlik bir şey olmamalı. Bir insanı ya da bir şehri kendi hayatına terk etmek yerine, bilim ve teknoloji ile çözüm üretmeliyiz” dedi.

Yapay zekâ destekli yapı denetim risk analizi sistemini de detaylandıran Kentsel Dönüşüm Uzmanı Serkan Işık, “Proje için 4 yıl boyunca çalıştıklarını; Van, Elazığ, İzmir ve 6 Şubat depremlerinde sahada hasar tespiti yapan ekiplerin başında yer aldıklarını dile getirdi. Serkan Işık,

“100’den fazla inşaat mühendisi ve akademisyenle birlikte bir algoritma geliştirdik. Ancak sistemin herkes tarafından anlaşılabilir olması gerekiyordu. Bu yüzden, teknik bilgi gerektirmeyen basit sorulara dayalı bir yapı oluşturduk. Yeni sistem, vatandaşların binalarının risk durumunu kolayca öğrenebilmesi için tasarlandı. Sistem, bina yaşı, kat sayısı, yapı malzemeleri, zemin özellikleri gibi faktörleri değerlendirerek, yapay zekâ destekli bir analiz sunuyor. Kullanıcılar, basit soruları cevaplayarak, yapılarının muhtemel bir depremde nasıl etkileneceğine dair ön değerlendirme raporunu alabilecek. Sistem, bina bilgileri, deprem yönetmelikleri ve zemin analizleri gibi verileri kullanarak, kapsamlı bir değerlendirme yapıyor. Kullanıcı, oturduğu binanın adresini girerek, risk analizini başlatıyor. Sistem, bina ile ilgili detayları ve bulunduğu bölgedeki aktif fay hatları, zemin sıvılaşma riski ve sismik hareketlilik gibi faktörleri değerlendirerek bir risk skoru oluşturuyor.”

Işık, 1 Şubat itibarıyla tüm Türkiye’de aktif hale gelen, ‘Yapay Zekâ Destekli Yapı Deprem Risk Analizi Sistemi’ ile bölge halkının oturdukları binalarının risk analizini yapabileceğini ve 24 dakika içinde detaylı rapor alabileceklerini belirtti. Ayrıca sistemin sürekli güncellenerek geliştirileceğini ve uzman ekiplerin 7 gün 24 saat denetim yapacağını vurgulayan Işık, bu sayede yanıltıcı bilgilerle, yanlış yönlendirilmenin de önüne geçileceğini söyledi. Işık, sistemin yaygınlaşmasıyla kentsel dönüşüm çalışmalarının önü açıldığı gibi, daha fazla yeşil alan, daha fazla parklar, daha fazla sosyal donatı alanları için de planlamaya katkı koyabileceğini sözlerine ekledi.

Bütün binaların denetlenmesi gerektiğini de savunan Kentsel Dönüşüm Uzmanı Serkan Işık, sisteme kayıt olmak isteyenlerin, ‘yapidenetimriskanaliz.com’ adresine başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM