Cumhuriyet Halk Partili Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı olağan toplantısında Kayapa-Kuruçeşme Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisi projesine ilişkin 6 maddelik soru önergesi verdi.
CHP’li Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 400 bin nüfus planlamasının olduğu Kayapa bölgesine yapılması planlanan ancak akademik odaların, STK’ların, bilim insanlarının ve vatandaşların uyarısına rağmen 13 Aralık 2023 tarihinde ihalesi gerçekleşecek olan Kayapa-Kuruçeşme Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisi projesini meclis gündemine taşıyarak soru önergesi verdi.
CHP’li Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerinin soru önergesi şu şekilde:
“Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Yenikent Düzenli Depolama Sahasının 2025 yılında ömrünü tamamlayacağı göz önüne alınarak, belediye tarafından Karadeniz Teknik Üniversitesi’ ne yaptırılan bir araştırma ile yeni çöp depolama alanı olarak Nilüfer İlçesi Kayapa Mahallesi 6362 ada; 126,127,128,129,130,131,180 parseller ve Kuruçeşme Mahallesi 102 ada; 6, 102, 103, 104, 187, 204 Parsellerde 1.850.807 m’lik “Çöp Depolama ve Entegre Katı Atık Geri Kazanım ve Bertaraf Tesis”i olarak belirlenip planlanmıştır. 2017’de gündeme ilk geldiğinde proje, Bursa’da bulunan odalar, STK’lar, üniversite ve ilgili Nilüfer Belediyesi’nin görüşü alınmadan hazırlanmış özellikle yer seçiminin yanlış olduğu, yer belirlemede kent dinamiklerinin görüşünün alınmadığı gerekçeleri, bölge halkının yüksek itirazı, açılan davalar nedeni ile vazgeçilmiştir. 2018 yılında ise Büyükşehir Çevre ve Sağlık Komisyonu yeni yer belirleme konusunda ilk çalışmaları başlatmıştır. Fakat bugün aynı projenin tekrar gündeme geldiği konuşulmaktadır. Özellikle o tarihten itibaren Kayapa, 30 Ağustos Mahallelerinin nüfus olarak arttığı, yeni yapılanmanın sürdüğü gözlemlenmektedir. Çok sayıda vatandaş Çöp depolama alanı ve Bertaraf Tesisi yapılacağı endişesi ile tarafımıza ulaşmaktadır.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tekrar gündeme aldığı konuşulan tesis ile ilgili;
1.Nilüfer Belediyesi’nin görüşü alınmış mıdır?
2.Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Şehir Plancılar Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Harita Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası gibi kurumlar ile DOĞADER gibi çevre sivil toplum Örgütlerinin görüşü alınmış mıdır?
3.Kayapa, Kuruçeşme, 30 Ağustos Mahallerinin muhtarları ile, mahalle komitelerinin görüşü alınmış mıdır?
4. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliğine tesis yer seçimi için bir çalışma yaptırılmış, akademisyenlerin görüşü alınmış mıdır?
5.Tesisin yapılacağı yer ile ilgili trafik etki analizi yapılmış mıdır?
6.2018 yılında Büyükşehir Çevre Komisyonu’nun başlattığı yen yer seçimi için yapılan çalışmalar hangi aşamaya gelmiştir?”