Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, tüm il ve ilçelerden kayıt paralarına ilişkin şikayetlerin arttığına dikkat çekerek, Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğünün buna kayıtsız kalıp, üç maymunu oynadıklarını söyledi.
Yazılı bir basın açıklaması yaparak, kayıt parası istenmesine tepki gösteren Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, “MEB’DE EĞİTİM YÖNETİCİLERİ ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR!
GÖRMEDİM, DUYMADIM, BİLMİYORUM!
Milli Eğitim Bakanı başta olmak üzere il ve ilçe milli eğitim müdürleri “Görmedim, Duymadım, Bilmiyorum!” halk dilinde Üç Maymunu Oynuyorlar. Okulların açılmasına birkaç gün kala, tüm illerden kayıt paralarına ilişkin veli şikayetleri ülke gündemindeyken, ilgili makamlardan ses yok. Eğitim Sen olarak hem genel merkezimiz hem de şubelerimiz sürekli konuyu gündemde tutup, önerilerimizi açık açık ifade ediyoruz.
Aslında hepsi biliyor okullarda kayıt parası adı altında paralar toplandığını. Nereden mi biliyorlar, kısaca sıralayalım.
Okullarda;
•
Yardımcı personel yok denecek kadar az, hatta bazı okullarda hiç yok. TEMİZLİK YAPILAMIYOR!
•
Güvenlik görevlisi hiç yok. GÜVENLİK SAĞLANAMIYOR!
•
Öğretmenlerin, öğrencilerine destek olması için fotokopi çekerek etkinlik yaptırabilecekleri, fotokopi kağıdı ve fotokopi makinesi yok.
•
Sıra, masa, dolapların tamir ve bakımlarının yapılması gerekiyor ancak para yok.
•
Bilgisayar, yazıcı ve akıllı tahtaların bakımının yapılıp eğitim öğretime hazır hale getirilmesi gerekiyor, para yok.
•
Tuvaletlerde; kapı, lavabo, sifon, muslukların bakım ve tamirlerinin yapılması gerekiyor, para yok.
•
Okul binalarının boyanıp temizlenmesi gerekiyor, para yok.
Bütün bu eksiklerin giderilebilmesi için MEB okullara ödenek gönderiyor mu, hayır! Neden göndersin ki, okullar kendi çözümünü üretmiş zaten. Okul idarecileri, kayıt dönemlerinde, tamamına yakını açlık sınırında çalışan velilerin cebine göz dikmiş, onlardan 5.000 TL ile 20.000 TL arasında kayıt paraları istemektedirler. Hele bir de bölge dışından okula öğrenci kaydettirmek istiyorsanız 50.000 TL ile 150.000 TL arasında okula bağış yapmak zorundasınız. O kadar param yok, derseniz cevap çok basit, “Kayıt bölgemin dışındasınız, zaten sınıf mevcutlarım kalabalık, ALAMAM!”
Okul idarecilerin dönem başında aldıkları kayıt paraları ve dönem içinde öğretmenleri de zorlayarak velilerden alınan aidatlar ile okulların ihtiyaçları büyük oranda karşılanmakta olduğundan, durumdan haberdar olan MEB ve il, ilçe müdürleri de sessiz kalmakta, hatta bu paraları almadığı için okulun eksiklerini karşılayamayıp, il – ilçe milli eğitim müdürlüklerine ihtiyaç bildiren okul müdürleri, “Bize sorun getirme, yapamıyorsan bırak git!” cevabını bile alabilmektedirler.
Zaten açlık sınırında yaşayan yoksul velilerin bir kısmı, çocuğunun daha sağlıklı ve temiz sınıflarda eğitim öğretim görebilmesi adına şartlarını zorlayarak hatta kredi çekerek kayıt parasını vermeyi tercih edebilmektedir. Oysa okulun başlamasıyla bir öğrencinin; okul öncesinde 10.000TL, ilkokulda 20.000TL, ortaokul ve lisede ise 30.000TL (Kıyafet, çanta, defter, kalem, cetvel, boyalar, kalem kutusu, suluk, kaynak kitap vs.) masrafı olmaktadır. 10.000TL emekli ücreti, 17.000TL asgari ücret olduğunu düşündüğümüzde, okul idarecilerinin okulun neredeyse tüm ihtiyaçlarını velilere ödettirmeye çalışması kelimenin tam anlamıyla vicdansızlıktır, ayrıca Anayasa ve 222 Sayılı İlköğretim Temel Kanunu’na göre suç işlemektedirler.
Bir zincirin halkaları gibi, okul müdürleri ilçe milli eğitim müdürlerine eksik ve sorun bildirmekten çekiniyor, ilçe milli eğitim müdürleri il milli eğitim müdürlerine, il milli eğitim müdürleri de MEB’e ihtiyaç ve sorun bildirmekten çekiniyorlar. Çünkü hepsi biliyor ki sorun getirmeyen müdür, makbul müdürdür.
Hal böyle olunca MEB, bütçeden yatırımlara ayrılan zaten çok kısıtlı kaynakları başka başka yerlerde değerlendirmeyi uygun görüyor. Çünkü okulların hiçbir şeye ihtiyacı yoktur(!) Peki ne yapıyor MEB, çeşitli dernek, vakıf ve cemaatlerle protokoller yaparak onlara kaynak aktarıyor. Somut bir örnek vereyim 2024 MEB bütçesinden Türkiye Maarif Vakfı’na 5 Milyar 702 Milyon TL kaynak aktarılabilecek ( 32154 Sayılı Resmi Gazete)
Hatırlayınız, eğitim emekçilerinin çok şey beklediği bir bakan, “Eğitimin asıl yükü öğretmen maaşı ile ilgilidir.” diyerek sanki öğretmenler çok maaş alıyor ve yatırıma kaynak kalmıyormuş gibi bir algı yaratmaya çalışmıştı. Eee ne yapalım sayın bakan, zaten yoksulluk sınırının altında bir ücret alan eğitim emekçilerine maaş da vermeyin o zaman. Hatta eğitim emekçilerinin maaşlarını da velilerden alınan kayıt paraları ve katkı paylarından ödeyin! Sayın bakan, keşke bu sözü kullanacağınıza, siyasi iktidara;
•
Bu bütçe ile yatırımlara kaynak aktaramıyoruz, okulların personel ve genel ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz,
•
Açlık sınırının altında hatta asgari ücretin de çok altında 100.000 öğretmen çalıştırıyoruz,
•
Depreme dayanıksızlığından dolayı yıkılan okulları yaptıramıyoruz,
•
Kapatılan köy okullarını kaynak yetersizliğinden açamıyoruz,
•
Çocuklarımız okullara aç geliyor en azından bir öğün de olsa sağlıklı beslenebilmelerine olanak sağlayamıyoruz,
•
Okul öncesinde velilerimizden aidat alıyoruz, yoksul aileler çocuklarını okul öncesi eğitimine gönderemiyor, tüm bu sebeplerden dolayı bütçenin artırılması gerekir, DESEYDİNİZ!
Okul idarecilerine şunu söyleyeyim. Yoksul ailelerin cebinden elinizi çekin. Okulunuzun ihtiyaçlarının tamamını detaylı bir şekilde belirleyip, ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerinden yazılı olarak talep edin. Yarın bir velinin şikayeti ile hakkınızda soruşturma açıldığında hiç kimse arkanızda durmayacaktır, suçlu siz olacaksınız. Çünkü kurumunuzun ihtiyacını karşılayacağım derken suç işliyorsunuz…
Eğitim Senli eğitim emekçileri olarak bizler, tüm kademedeki öğrencilerimize bir öğün ücretsiz sağlıklı beslenme verilmesini talep ederken, bakanlık okul idarecileri eliyle, çoğu açlık sınırı altında ücret alan velilerimizin cebine göz dikmiş, okulların neredeyse tüm ihtiyacının veliler tarafından karşılanmasını tercih etmiştir. Tüm velilerimize buradan sesleniyorum, sizlerden kayıt parası isteyen okul idarecileri hem anayasal hem de Milli Eğitim Temel Kanunu’na göre suç işlemektedir, bu durumda Eğitim Sen Bursa şubesi ile iletişime geçiniz” dedi.
Eğitim Sen bilgi ileşitiş merkezleri ve telefon numaraları şu şekilde;
https://www.bursaegitimsen.org/iletisim
0545 223 56 49
Derviş ERDEM / Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı