“DEPREM DEĞİL, İYİ MÜHENDİSLİK HİZMETİ ALMAMIŞ BİNA ÖLDÜRÜR”

“DEPREM DEĞİL, İYİ MÜHENDİSLİK HİZMETİ ALMAMIŞ BİNA ÖLDÜRÜR”

YAPİDER Yöneticileri Sevcan İlici ve Levent Akgümüş On Medya’da Konuştu:

“DEPREM DEĞİL, İYİ MÜHENDİSLİK HİZMETİ ALMAMIŞ BİNA ÖLDÜRÜR”

Yatırım Profesyonelleri ve İş Birliği Derneği (YAPİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Sevcan İlici ve dernek yönetim kurulu üyesi İnşaat Mühendisi Levent Akgümüş, On Medya ekranlarında yayınlanan On’ da Son Nokta Programının konuğu oldular. 6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerinin ikinci yıldönümünde deprem dirençli kentleşme, fay hatları ve kentsel dönüşüm konusunda önemli bilgiler veren YAPİDER Yöneticileri, bilinmesine rağmen uygulanmayan bir gerçeğe dikkat çekerek, “Deprem öldürmez, iyi mühendislik hizmeti almamış bina öldürür” dediler.

Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On’ da Son Nokta Programının konuğu olan YAPİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sevcan İlici ve yönetim kurulu üyesi İnşaat mühendisi Levent Akgümüş, önemli açıklamalarda bulundular. 15 Kasım 2023 tarihinde kurulan Yatırım Profesyonelleri ve İş Birliği Derneği YAPİDER’in profesyonel gayrimenkul uzmanları ile yatırımcıları bir araya getirmeyi amaçladığını kaydeden Sevcan İlici, kuruluşundan itibaren 15 aylık süreçte önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti. Akademik ve Bilimsel çalışmalar kapsamında kentsel dönüşüm, deprem dirençli kentler konusunda da duyarlı projeler geliştirip, seminer, panel gibi organizasyonlar tertiplediklerini anımsatan İlici, gayrimenkul sektöründe birçok kesime uzman danışmanlık yaptıklarını da söyledi.

Sevcan İlici, “Bursa Yeşilini Kaybetti, Bursa Yeşilini Kaybediyor” gibi tespitlerin giderilmesi için, sosyal donatı alanları da içinde olacak biçimde, parkların, yeşil alanların ihmal edilmediği, çok katlı yapılaşma yerine can güvenliği ön palanda tutulacak kentsel dönüşümü desteklediklerini anlattı. YAPİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sevcan İlici, 2018 deprem yönetmeliğine uygun, zemin etütleri de tamamlanmış, binalarda, depreme dirençli bir kentin oluşması için yapılan kentsel dönüşüm projelerinin Bursa’nın geleceği olacağını açıkladı.

Kahramanmaraş Depremleri sonrasında Türkiye’de 150 olarak bilinen fay hatları sayısının 600’e yükseldiğini hatırlatan İnşaat Mühendisi Levent Akgümüş’te, jeoloji yüksek mühendisleri ve sismologların tüm fay hatlarında sıfırdan başlayarak saha çalışmaları yapması gerektiğine dikkat çekti. EGE Denizinin beşik gibi sallanmasına da değinen Akgümüş, “Sismologlar ve bilim insanları burada yaşananların deprem fırtınası olduğunu ifade ediyorlar. Hidro termal basınçla oluşan birn deprem fırtınası söz konusudur. Volkanik deprem söz konusu değildir. Dikkat çekmek istediğim husus Yunanistan Hükümetinin halkı korkutmak yerine, bilim adamlarını görevlendirip, tahliye çalışmalarını başlatmış olmasıdır. Bizim ülkemizde bu olmuyor. Sabah akşam ekranlara, gazetelere çıkarak şu bölgede şu büyüklükte, bu şiddette yıkıcı deprem olacak deniliyor. Fay hatları üzerinde saha çalışmaları yapılmalıdır. Üç boyutlu olarak fayların modellenmesi gerekiyor. Bu çalışmalar başladı ama Türkiye’yi, Marmara Bölgesini, Bursa’yı çevreleyen tüm fay hatlarında da yapılmalıdır. Fay hatlarında deprem tekrarlama süreleri, yıllık atım ve kayma verileri, plakaların yıllık kayma hızları belirlenmelidir. Bunlar yapıldıktan sonra ortaya çıkacak verilere göre, halka uyarılarda bulunulmalıdır” dedi.

Bursa’nın yapı stokunun sıkıntılı olduğunu bildiren İnşaat Mühendisi Levent Akgümüş, öncelikle 2000 yılı öncesinde yapılmış, 600 bine yakın konut ve binanın kentsel dönüşüm açısından değerlendirilmesini istedi. Bursa’nın da aktif fay hatları ile çevrili olduğunu anımsatan Akgümüş, “Kuzey Anadolu fay hattının üç kolu da Bursa’yı etkiliyor. Kuzey Kolu İstanbul’a Marmaraya, Orta kolu, Geyve, Mekecek, İznik, Gemlik, Mudanya ve Karacabey’e, diğer güney kolu da Bursa’dan geçiyor. 1855’te meydana gelen Ulubat Gölü ve çevresinden Çekirge, Fomara, Yıldırım bölgesine uzanan yıkıcı deprem fayı var. Yenişehir Kayapa fayı var. Bakarfaki, İnegöl, ODylat, Uludağ Soğukpınar, Orhaneli MKP fayları var. Uluabat Çalı fayı var. Mudanya Zeytinbağı fayı da var. Bunlar MTA’nın haritalarında da görülüyor ve biliniyor. Yeniden bir çalışma yapılmalıdır. Yıllık kayma ve atım hızları çok önemlidir. Fay hatlarında bu ciddi ve bilimsel çalışmalar yapılıp, 2018 deprem yönetmeliği de uygulanıp, denetlendiğinde, mesela zemin özellikleri, alüvyon ve sıvılaşmaya müsait mi , fay hatlarının yıllık atım, kayma özelliğine mesafesi, bakılabilir. Projeler buna göre hazırlanabilir. Böyle olursa depreme dirençli bir Bursa inşa edilebilir” diye konuştu.

İstanbul’da başlayan yarısı bizden kentsel dönüşüm çalışmalarını da örnek gösteren İnşaat Mühendisi Levent Akgümüş, “Devlet ve Yerel yönetim iş birliğiyle, yarısı bizden projesi Bursa’da ve ilçelerinde de bir an önce başlatılmalıdır. Şu unutulmamalıdır, deprem öldürmez, iyi mühendislik hizmeti almamış bina öldürür” dedi.

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM