Nitelikli Eğitim Üretken Öğretmen Derneği (NE-DER) Bursa’daki ilk tanıtım toplantısını yaptı. Ördekli Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıda, ‘dijital çağın öğretmenini yetiştirme projesi’ detaylarıyla anlatıldı. 2023 yılında İzmir’de kurulan ve kısa sürede Türkiye genelinde örgütlenme başarısı göstererek, örgün üniversite projesini de kamuoyuna anlatan derneğin Bursa’da organize ettiği ilk toplantısı yoğun ilgi gördü.
Dernek Başkanı Mustafa Özdemir’in yanı sıra, Yönetim Kurulu üyesi Cennet Solak, Yönetim Kurulu üyesi Nail Çetin ve Bursa İl temsilcisi Aylin Babaoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı proje tanıtım toplantısına sivil toplum örgütü yöneticileri de ilgi gösterdi. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Jülide Akköprü, DİSK Emekli Sen Bursa Şube Başkanı Sacit Çam, Eğitimci Yazar Fehmi Enginalp, Atatürkçü Düşünce Derneği Bursa il eski Başkanı Yunus Temiz ile birlikte Mali Müşavirler, Makine Mühendisleri Odası Temsilcileri, eğitimciler, muhasebeciler ve çok sayıda davetli toplantıyı ilgiyle takip etti.
NE-DER Yönetim Kurulu üyesi Cennet Solak, doğa, kültür ve sanattan desteklenen projenin detaylarını anlattı. Veri ekonomisi, yapay zekâ uygulamaları ile desteklediği konuşmasında, dijital çağın öğretmenini yetiştirme projesinin aslında dünya ile rekabet edebilecek, her yönden donanımlı öğretmen yetiştirme projesi olduğunu vurguladı. Devlet ve hükümetin yanı sıra paydaşların da desteğiyle öğretmen üniversiteleri kurulması, laboratuvarlar, kampuslar, dijital alt yapı destekleri gibi projeleri de anlatan Solak, projenin yaşama geçmesi halinde eğitimdeki hedef kitlenin başta atanamayan öğretmenlerle, sistemdeki mevcut öğretmenlerin tamamı olduğunu savundu.
Yönetim Kurulu üyesi Nail Çetin’de derneğin iki yıllık çalışmalarını ve giderek büyüyen paydaşlarını açıkladı. NE-DER Bursa İl temsilcisi Sosyolog ve Aile Danışmanı Aylin Babaoğlu’da, nitelikli eğitim ve üretken öğretmen derneğinin Bursa’da da kamuoyu oluşturmak adına, örgütlenme çalışmalarına başladığını kaydetti.
NE-DER Genel Başkanı Mustafa Özdemir’de, Türkiye’nin acil bir eğitim reformuna ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, akademisyenlerin de büyük destek verdiği projenin Almanya’da bulunan Avrupa Türkiye Yazarlar Grubunun 2023 yılı ödülünü aldığını anlattı. Özdemir, “Toplum ve ülke için her şeyin başı nitelikli eğitimdir. UNESCO’ya üye ülkelerden 193’ü yapay zekâ etiği anlaşmasını Aralık 2021 tarihinde imzaladı. Dünya genelinde patent başvurularına baktığımızda da Çin, Amerika ve Japonya ilk üç sırayı paylaşmaktadır. Gelecek yıllarda dijital çağda ders kitaplarına bile gereksinim duyulmayacağı öngörülmektedir. Artık arabaların sürücüsüz, bankaların şubesiz, ödemelerin nakitsiz, alışveriş merkezlerinin sanal ve kasasız olduğu bir döneme girildi. Bu açıdan bakıldığında bu proje, Türkiye’nin kalkınmasına ve gelişmesine, modernleşmesine çok büyük katkı sunacak bir projedir. Projemiz yerinde eğitim ve üretim, üretirken, eğiten, eğitirken üreten bir sistemin kurumu olacaktır” diye konuştu.