GÜRHAN AKDOĞAN; “23 NİSAN CUMHURİYET’İN KURULUŞUNUN TEMEL TAŞIDIR”

GÜRHAN AKDOĞAN; “23 NİSAN CUMHURİYET’İN KURULUŞUNUN TEMEL TAŞIDIR”

Atatürkçü Düşünce Derneği Bursa Şube Başkanı Gürhan Akdoğan On Medya’da Konuştu:

“23 NİSAN CUMHURİYET’İN KURULUŞUNUN TEMEL TAŞIDIR”

Atatürkçü Düşünce Derneği Bursa Şube Başkanı Gürhan Akdoğan On Medya’da yayınlanan On’ da Son Nokta Programında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 105. Gurur yıldönümünde açıklamalarda bulunan Gürhan Akdoğan, “23 Nisan Cumhuriyet’in Kuruluşunun en önemli temel taşlarından birisidir” dedi.

Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On’ da Son Nokta Programının konuğu olan Atatürkçü Düşünce Derneği Bursa Şube Başkanı Gürhan Akdoğan, 19 Mayıs 1919’da Samsun’da atılan Kurtuluş Savaşının ilk adımının Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışına kadar ki süreçlerini detaylarıyla masaya yatırdı. 9. Kolordu Müfettişi olarak Samsun’a ayak basan Mustafa Kemal Atatürk’ün çok daha öncelerden saltanatın kaldırılması, demokratik, laik, Cumhuriyetin kurulmasını kafasına yerleştirdiğini hatırlatan Akdoğan, “Samsun’dan sonra 10 gün sonra Havza Genelgesini yayınladı. Oradan Amasya’ya geçerek,  Milletin İstiklalini yine Milletin azim ve kararının kurtaracağını açıkladı. Erzurum Kongresine gidildiğinde üzerine giyeceği bir elbisesi bile yoktu. Valinin elbisesini ödünç aldı ve delege bile değildi. Sonrasında da Sivas kongresini topladı. Burada da ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ diyerek kararlılığını ortaya koydu. 27 Aralık 1919’da da Ankara’ya gelerek TBMM’nin kuruluş çalışmalarını başlatmış oldu. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması yolundaki en önemli adım da böylece atılmış oldu” dedi.

29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilanına giden süreçleri, savaşları, zaferleri, anlaşmaları da anlatan Gürhan Akdoğan, Mudanya Müterakkisine de değinerek, “Tarihte hiçbir mütarekede toprak kazanılmamıştır. Ama biz Mudanya Mütarekesi ile Trakya’yı kazandık” diye konuştu. Mustafa Kemal Atatürk’ün her zaman egemenlik, ulus ve millet kavramını en önde tuttuğunu vurgulayan Akdoğan, Osmanlı’yı İmparatorluğunu son 200 yılda çöküşe götüren süreçlerini de özetleyerek, “Atatürk, İdrak-ı bi idrak (algılama gücü olmayan, aptal) denilen Türklerin kaderini değiştirdi. Monarşi’den Cumhuriyete, Ümmetten Millete yeni bir devlet kurdu. Her türlü irade, güç, yetki elindeyken bile milletin iradesini hep en üstte tuttu. Her zaman millete, egemenlik sizlerin elinizde dedi. Dünyada bütün devrimlere bakın, hanedanları kanlı son beklemiştir. Atatürk müthiş dehası ile kan dökmeden, yasalar çıkartarak, devrimlerini yaptı. Hanedanlarla, kanlı ya da kansız hesaplaşmadı. Meclisi; çok partili sistem gibi işleyen demokratik bir ortamda çalıştırdı. Her zaman millet iradesinin tecellisine önem verdi” diye konuştu.

Yakın çevresine ve sevdiklerine çocuk diye hitap eden Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuk hitabında derin sevgi ve anlam yüklü olduğunu da kaydeden Gürhan Akdoğan, ülkenin geleceğini gördüğü çocuklara, TBMM açılış gününü bayram ilan edecek kadar da önemli bir lider olduğunu söyledi. TBMM açılışından 12 gün öncesinde verilen idam fermanına rağmen, Atatürk’ün kararlılığını bir kez daha anımsatan Gürhan Akdoğan, emperyalizme ve savaşa karşı olmak, kutsal değerlere ve doğaya sahip çıkmak, bilimden, sanattan, tam bağımsızlıktan yana olmak, çocukları sevmek, üreticiyi, köylüyü yüceltmek demenin gerçek Atatürkçülük olduğunu vurguladı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM