Türkiye Emekliler Derneği Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars:
“EMEKLİLER ÖLÜME TEK EDİLDİ”
On Medya ekranlarında yayınlanan Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On ’da Son Nokta Programının konuğu olan Türkiye Emekliler Derneği Bursa Uludağ Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Pars, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Emekli aylıklarının yaşam koşullarına uygun hale getirilmesini, alt sınırının asgari ücretle eşitlenerek, asgari ücrete uyumlu biçimde zam oranlarının belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Kenan Pars, 5 Temmuz’da açıklanan yüzde 19.77’lik zam oranıyla Türkiye’de emeklilerin ölüme terk edildiğini söyledi.
Gazeteci Cemal Kırgız’ın sorularını yanıtlayan Türkiye Emekliler Derneği Bursa Uludağ Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Pars, emeklilerin kaderinin Cumhurbaşkanının iki dudağı arasında olduğunu savundu. Emeklilerin kayıplarının 2000’li yıllarda başladığını belirten Pars, “Bu mağduriyetlerimizin kaynağı 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu oldu. SGK sisteminde çağ atlatacağız diye duyurdular. Böyle değişikliğe gittiler. Geldiğimiz noktada emeklilerimiz ölüme terk edildi. 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı yasa, çalışanların yanında emeklileri de oldukça olumsuz etkiledi. Yasa değişikliği ile emekli aylıklarının alt sınırı ortalama aylık kazancın yüzde 35’i ile yüzde 40 olarak saptandı. Bu rakam 2008 den önce yüzde 70 ve 75’di. 2002’de emekli aylığı asgari ücretin yüzde 32 üstündeyken, 2017 de asgari ücretin yüzde 6sına geriledi. Şimdi de neredeyse asgari ücretin yarısı kadar emekli maaşında fark oluştu. Bugün ölüme terk edilen emeklilerimiz, iş aramaktadır. 2003 yılında 1,5 milyon emekli çalışan ve iş arayan emekli varken, 2017 de 4 milyonu aşmış, günümüzde de 10 milyona yaklaşmıştır. Bilindiği gibi 5510 sayılı yasa ile emekli aylıkları güncelleme katsayısı da değiştirildi ve daha önce milli gelir artışının yüzde 100’ü hesaba katılırken, 2017’de yüzde 30’u dikkate alınmaya başladı. Son 5 yıldır buna bakan bile yok. Şimdi 30 bin lira maaşla çalışan biri emekli olsa, alacağı para 4 bin lira. Böyle sosyal güvenlik yasası, böyle emekli kanunu olur mu? Emekli nasıl insanca yaşayacak? Torununa harçlık veremeyen, ekmek alamayan, kahvehanede oturup bir çay bile içemeyen emeklilerimiz var. Yeniden 2008 öncesi yasaya dönüş sağlanmalıdır. Hükümet ve Parlamento emeklilerin sesini duymalı, gerekli düzenlemeleri bir an önce yapmalıdır” dedi.
5 Temmuz’da TÜİK’in açıkladığı yıllık ve aylık enflasyon oranlarıyla büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarına dikkat çeken Bursa Uludağ Emekliler Derneği Başkanı Kenan Pars, “Eskiden emekliye çorba kaşığıyla verilip kepçeyle alınırdı, şimdi çay kaşığı ile verilip, aşçı kepçesiyle, kazanla alınmaya başlandı. Enflasyon, dolar kuru durdurulamıyor. Vergilere, harçlara, benzine, mazota, bir insanın yaşaması için gerekli her şeye büyük zamlar geliyor. Kur Korumalı Mevduat Kanunuyla zengin daha zengin yapılıyor, kamu da tasarrufa gidilmiyor, ekonominin tüm acı reçetesi emekçiden ve emekliden çıkarılıyor. Emeklilerin enflasyon hesabından çıkarılmasını istiyoruz. Açlık sınırının 11 bini aştığı, yoksulluk sınırının 30 binin üzerine çıktığı ülkemiz şartlarında yüzde 19,77’lik veya yüzde 25’lik zamları kabul etmiyoruz. Seyyanen mi olur, Cumhurbaşkanımız mı yapar bilmiyoruz ama insanca yaşayacak, onurlu, haysiyetli zamlar bekliyoruz. Emeklilerimizi de sesimizi daha gür duyurmak, yaptırım gücümüzü artırmak için örgütlü olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
Kenan Pars, dul ve yetim aylıklarının da en az asgari ücretle eşitlenmesini talep ettiklerini dile getirerek, umutlarını koruduklarını ancak, düzenleme olmaması halinde, kamuoyu ve basın aracılığıyla taleplerini yinelemeyi sürdüreceklerini kaydetti.