Yüksel Baysal, “Türkiye Kore Savaşı’yla NATO’nun kapısına bağlandı”

Yüksel Baysal, “Türkiye Kore Savaşı’yla NATO’nun kapısına bağlandı”

Gemlik Kitap Limanı Kitap Fuarı’nda “Sabahın Sessizliği Ülkesi” isimli son eseri ile okurseverlerle buluşan Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı, Gazeteci ve ogaste.com Yazarı Yüksel Baysal, düzenlenen söyleşide, “O dönemde Sovyetler Birliği’nden bir tehdit algısı vardı. Türkiye korkularının esiri oldu. Türkiye bu savaşla Amerika’nın ve NATO’nun kapısına bağlandı” dedi.

———-

Sözcüklerin Rotası sloganıyla her yıl Gemlikli kitapseverlerin buluşma noktası olan Kitap Limanı, kapılarını 3’üncü kez kitapseverlere açtı.

Gemlik Belediyesi tarafından 14-22 Eylül tarihleri arasında Zeytindalı Meydanı’nda düzenlenen fuar kitapseverleri bekliyor.

Fuarda onlarca yayınevi, kitaplarını indirimli olarak okurlarına sunarken, Türkiye’nin sevilen gazeteci, yazar, şair ve politikacıları Gemlikli okurlarıyla buluşuyor.

SÖYLEŞİ YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bu kapsamda Gemlik Kitap Limanı’nın ikinci gününde Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şube Başkanı, Gazeteci ve ogaste.com Yazarı Yüksel Baysal ve ogaste.com Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Yazar Cennet Cankılıç “Tarihin Işığında” söyleşisini gerçekleştirdi.

Söyleşiye CHP Gemlik İlçe Başkanı Servet Pehlivan, Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı Durmuş Uslu, Gemlik Belediye Meclis Üyesi ve CHP Grup Sözcüsü Şükrü Aksu, Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal ve çok sayıda kitapsever katıldı.

“AYLA FİLMİ BENİ CESARETLENDİRDİ”

Yüksel Baysal, söyleşiye Sabahın Sessizliği Ülkesi kitabının nasıl hayata geçtiğini anlatarak başladı. Baysal, “Bu kitapta bir aşk hikayesi de var. Yine bu kitapta bir kahramanlık hikayesi var. Sadece söyleşiden oluşan bir kitap oluşturmak istemedim. 7 deniz uzaklıktaki bir ülkeye neden asker gönderdik? Bunu sorgulamaya çalıştım. Evet, Kıbrıs’tan fazla şehit ve yaralı verdik. Ayla filmi beni cesaretlendirdi. Kitabın ismi de Kore’nin Türkçe anlamı Sabahın Sessizliği Ülkesi olmasından geliyor” diye konuştu.

“SOVYETLER BİRLİĞİ’NDEN BİR TEHDİT ALGISI OLUŞTU”

“Türkiye Amerika’dan sonra ilk asker gönderen ülke konumunda” diyen Yüksel Baysal şunları söyledi:

“Yalova’da yapılan bir Bakanlar Kurulu toplantısında savaşa girme kararı alındı. O dönemde Sovyetler Birliği’nden Türkiye’ye doğru bir tehdit algısı vardı. Kore’ye sınırı olmasına rağmen Sovyetler Birliği savaşa katılmadı. Çin bile düzenli ordusuyla savaşa katılmadı. Türkiye korkularının esiri oldu. Türkiye Amerika’nın ve NATO’nun kapısına bağlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı fetva vererek cihat ilan ediyor. Neredeyse herkes savaştan yana yer aldı.”

Kore Savaşı’na katılan Türkiye’nin hiç bir kazanımı olmadığını ifade eden Yüksel Baysal, “Amerika’dan savaş sonrası hiç bir şey kazanmadık. Türkiye’den İlk önce NATO’ya katılıma yönelik yapılan başvuru reddedildi. Ne zaman ki ‘Amerika’nın ne kadar piyonu’ olduğumuzu ispat ettik, daha sonra üye olabildik” ifadelerini kullandı.

“TÜRK ASKERİ ORAYA VATAN SAVUNMASI GİBİ GİDİYOR”

Cennet Cankılıç, herkes gibi kendisinin de Kore Savaş’nı kitaplar okuduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Ama Yüksel Baysal bunu sorgulayan bir kitap kaleme aldı. ‘Neden bu savaşta yer aldık?’ sorusunu irdeleyen bir kitapla karşınızda. Türk askeri savaşa gideceği zaman bir bayram hevesi estirilir. Amerikalı askerler ise kına yakılan Türk askerlerini görünce, ‘Siz nereye gideceğinizi biliyor musunuz?’ diye soruyorlar. Türk askeri oraya vatan savunması gibi gidiyor. Türk askeri oraya gittiğinde de kendini bölge halkına sevdiriyor.”

Söyleşinin ardından Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şube Başkanı Gazeteci Yazar Yüksel Baysal, “Sabahın Sessizliği Ülkesi” kitabını okurları için imzaladı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM