TEMA VAKFI 30 YAŞINDA

TEMA VAKFI 30 YAŞINDA

“Türkiye Çöl Olmasın” sloganı ile 11 Eylül 1992 tarihinde İstanbul’da kurulan Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı ya da kısaca TEMA Vakfı 30 yaşını kutlama etkinliklerini devam ettiriyor. On’da Son Nokta Programının konuğu olan TEMA VAKFI Bursa Şube Başkanı Eğitim Görevlisi Şaban Uyar, Türkiye’nin erozyonla mücadele tarihini masaya yatırdı. Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu programda önemli bilgiler veren Şaban Uyar; “TEMA Vakfı, 1992’den bugüne kadar Orman Genel Müdürlüğü iş birliğiyle 27 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alanda 23 milyondan fazla fidanı ve 22 bin futbol sahası büyüklüğü alanda 700 milyon meşe palamudunu toprakla buluşturdu. Hepimizin derin üzüntü ile hatırladığı gibi, 2021 yılı yaz aylarında yaşadığımız ve afet boyutuna dönüşen orman yangınları sebebiyle 133 bin hektara yakın orman varlığımızı, binlerce hektar tarım alanını ve milyonlarca orman canlısını kaybettik. Bu nedenle bu dönemde ağaçlandırma çalışmalarına özel olarak ağırlık veriyoruz. 30. yılımızı kutladığımız bu günlerde elde edilen bağışlarla Türkiye’nin 7 bölgesinde 7 orman oluşturacağımız için çok mutluyuz. Bugün, Türkiye’nin 81 ilinde TEMA Vakfı bağışçıları sayesinde oluşturulan en az 1 orman bulunuyor. Kampanya sayesinde bu ormanlara 7 orman daha eklenmiş olacak. TEMA Vakfı’nın Türkiye’nin 7 bölgesinde “TEMA Vakfı 30. Yıl Hatıra Ormanları” oluşturulabilmesi için başlattığı kampanya devam ediyor. Kampanyaya destek olmak isteyen herkes FİDAN yazıp 3464’e SMS göndererek, TEMA Vakfı’nın hatıra ormanlarına katkıda bulunabiliyor. 30 TL değerindeki her SMS bir fidanın toprakla buluşabilmesi anlamına geliyor” dedi.

“Erozyonla mücadele biyolojik çeşitliliğin de korunması demektir” diye konuşan eğitim görevlisi Şaban Uyar ,”Toprağın karasal biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapan en temel doğal varlığımız olduğunu hatırlatarak “Toprak, karadaki tüm canlıların yaşamını sağlayan ve iklimi düzenleyen bir doğal varlıktır. Böcekler, mantarlar, kuşlar, sürüngenler, memeliler gibi karadaki tüm tüketici canlı gruplarının yaşamı bitkilere bağlıdır. Bitkilerin yaşamı ise; kökleriyle tutunabileceği toprağa, topraktaki suya, besin elementlerine ve toprak canlılarına bağlıdır. Başta azot olmak üzere topraktaki çok sayıda besin elementini bitkiler için kullanılır hale getiren topraktaki canlılardır. Hatta bitkilerin hastalıklara karşı dirençli, sağlıklı olmasını sağlayan da toprağın erozyona karşı direncini artıran da toprak canlılarıdır. İçinde canlıların bulunmadığı toprak üretken değildir, ölüdür. Sağlıklı bir kaşık toprakta dünyadaki insan sayısından fazla canlı bulunur. Toprak canlılarının en yoğun olduğu kısım ise; organik maddenin en yüksek olduğu üst topraktır.  Ne yazık ki erozyon, onların yaşam ortamı olan üst toprağı alıp götürüyor. Erozyonla birlikte topraktaki biyolojik çeşitlilik ve biyolojik aktivite de giderek azalıyor. Bu nedenle, erozyonla mücadele sadece toprak üretkenliğinin ve sağlığının korunması değil, üzerinde yaşattığı bitkilerin ve diğer canlıların yani biyolojik çeşitliliğin de korunması anlamına geliyor” diye konuştu.

   TEMA VAKFI Kurucuları Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit’in de saygıyla ve minnetle anıldığı programda, Biyolojik çeşitliliğin korunabilmesi için korunan alanların da artırılması gerektiğine dikkat çekildi. Tema Vakfı Bursa Şube Başkanı ve Eğitim Görevlisi Şaban Uyar, “Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi kapsamında belirlenen, 2020 yılına kadar karasal ekosistemlerin %17’sinin ve denizel ekosistemlerin %10’unun koruma altına alınmasını öngören Aichie hedeflerine büyük ölçüde ulaşılmakla beraber, bunun tek başına yeterli olmadığı biliniyor. Ülkemiz sahip olduğu zengin biyolojik çeşitliliğe rağmen doğal ekosistemlerin muhafazası ve sınırları dâhilindeki tüm biyolojik çeşitliliği korumaya yönelik eylemler bakımından 180 ülke arasında 178. sırada yer alıyor” diyerek, korunan alanların ülke alanına oranının %8.9 olduğunu bildirdi.

  Tema Vakfı Bursa Şube Başkanı Şaban Uyar, Uludağ’a da sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, Uludağ Alan Başkanlığı, Uludağ’da maden ocakları, Uludağ’ın yapılaşmaya açılması gibi konularda söz sahibi olmak istediklerini belirterek, Uludağ Alan Başkanlığı kurulması ile ilgili yasanın geri çekilmesinin sevindirici olduğunu sözlerine ekledi. Uyar, “Yeşil Bursa kimliğine sahip çıkmak Uludağ’a sahip çıkmak demektir” dedi.

Program sonunda Tema Vakfı Bursa Şube Başkanı Şaban Uyar ve Osmangazi Temsilcisi İbrahim Yıldırım, program yapımcısı ve sunucusu Cemal Kırgız’a TEMA VAKFI rozeti hediye ettiler.

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM