SAADET PARTİSİ’NİN ZEYTİNCİLİK ÇALIŞTAYINDA UZMANLAR BİR ARAYA GELDİ

19.10.2025
1
A+
A-
SAADET PARTİSİ’NİN ZEYTİNCİLİK ÇALIŞTAYINDA UZMANLAR BİR ARAYA GELDİ

Saadet Partisi Gemlik İlçe Teşkilatının organize ettiği “Yerel Sorunlara Yerinde Çözümler. Zeytincilik Çalıştayı” uzman isimleri bir araya getirdi. Cumhuriyet mahallesi Loca Kafe’de yapılan organizasyon yoğun ilgi gördü.

Saadet Partisi’nin Temmuz ayında gerçekleştirdiği ve Bursa Merinos Atatürk Kültür Merkezinde yapılan “Ortak Akıl, Ortak Güçlü Şehir” Çalıştayı’nın devamı niteliğinde olan organizasyona Saadet partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, Bursa İl Başkanı Hamza Gürsel, İlçe Başkanı Cihangir Dinç ev sahipliği yaptı. Moderatörlüğünü Saadet Partisi Bursa İl Başkan Yardımcısı Ahmet Vakkas Yıldız ile Avukat Abdullah Kocamaz’ın yaptığı ‘Zeytincilik Çalıştayı’nda’ birbirinden önemli isimler yer aldı. Çalıştay’a  Gemlik Ticaret Borsası Başkanı Özden Çakır, Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ercan Barutçuoğlu, Umurbey Mahallesi Muhtarı Ertuğrul Girenay, Kumla Mahallesi Muhtarı Kazım Ata, Gemlik Katırlı Mahallesi  Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Hulusi Bayrak, Endüstri Mühendisi Serkan Yabeyli, Gemlik Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Zambak, Gazeteci Serkan Kaynar, Gazeteci Yazar Cemal Kırgız, Zeytin Üreticisi İzzettin Tutar ve İbrahim Okuroğlu, Zeytin ve Zeytinyağı İşletme Tesisi Sahibi Ahmetcan Bağcı ve zeytin ve zeytinyağı tüketicileri adına da Özkan Uğur konuşmacı olarak katıldı.

Saadet Partisi Gemlik İlçe Başkanı Cihangir Dinç, “Zeytin ağacı, tarih boyunca insanlığın kültürel, ekonomik ve sosyal yaşamında önemli bir yer edinmiş, barışın ve bereketin sembolü haline gelmiştir. Aynı zamanda sağlıklı bir yaşam için doğal bir şifa kaynağı olarak değer bulmuş, zeytin dalı evrensel bir barış simgesi olmuştur. Zeytin dalının barışı temsil eden güçlü ve evrensel bir sembol haline gelmesi, bu bitkinin insanlık tarihindeki evrensel değerini de pekiştirmektedir. Zeytin ağacının uzun ömrü, dayanıklılığı ve bereketi, daha sürdürülebilir ve uyumlu bir gelecek oluşturma yolunda bizlere ilham vermektedir. Bu kadim mirasın ışığında, zeytin ve zeytinciliği farklı açılardan ele almak üzere bu çalıştayı düzenliyoruz. Bu çalıştayda, gıda, sağlık, tıp, kozmetik, temizlik gibi birçok alanda kullanılan zeytini; zeytincilik sektöründe karşılaşılan sorunları, zeytincilik alanındaki mevcut durumu kapsamlı bir şekilde ele almayı amaçlamaktayız. Zeytin üretimi, tarım teknikleri, girdi maliyetleri, ürün çeşitliliği ile ekonomik ve çevresel etkiler konularında derinlemesine incelemeler yapılacak; pazarlama ve tüketiciye ulaşma stratejileri gibi konular da değerlendirilecektir. Ayrıca, son tüketici fiyatlandırmaları ve sektördeki yasal düzenlemelerin etkileri üzerine fikir teatisinde bulunulacak ve tartışmalar yürütülecektir. Çalıştayımızın temel amacı, zeytin sektörünün karşılaştığı zorlukları ortaya koyarak, bu zorluklara yönelik çözüm önerileri geliştirmektir. Ayrıca, zeytin ve zeytinyağının sunduğu potansiyelleri daha etkili bir şekilde değerlendirmek ve sektördeki tüm paydaşlar için sürdürülebilir stratejiler oluşturmak hedeflenmektedir. Çalıştay neticesinde ortaya çıkarılacak raporlar ilgili resmi veya özel tüm kurum, kuruluşlar ve bakanlıklarla paylaşılacak olup, öncelikle yerel ve nihayetinde ulusal düzeydeki politikalara katkı sağlamak amaçlanmaktadır” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca’da, Türkiye genelinde başlattıkları yerinde çözüm çalıştaylarının, sadece zeytin ile sınırlı kalmayacağını vurgulayarak, Saadet Partisi’nin yereldeki tüm sorunlara duyarlı olarak bu çalıştay mesaisini artırarak devam ettireceğini kaydetti.

Saadet partisi Bursa İl Başkanı Hamza Gürsel’de, Çalıştay sonrasında çıkacak tüm raporların takipçisi olunacağını ifade ederek, insanlık tarihi kadar eski, barışın simgesi Zeytin ile bu çalıştay’a başlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Gemlik Ticaret Borsası Başkanı Özden çakır, Gemlik Zeytinine Coğrafi İşaret alınması süreçlerini anlatarak, bundan böyle ilçe sınırları içinde Gemlik dışından Zeytin satılamayacağını belirtti. Bunun için denetimleri sıklaştırdıklarını bildiren Özden Çakır, üreticinin de bilinçlendirilmesi için birlikte hareket etme çağrısında bulundu. Toplantıda Zeytincilerin üst birlik kurumu olan Marmarabirlik’in Coğrafi İşaret kullanmadığı gerçeği ortaya çıkarken, 9 kooperatifi içinde bulunduran Marmarabirlik’in üreticilere yönelik katkısı masaya yatırıldı. Marmarabirlik’e alternatif Gemlik Birlik kurulması taleplerinin de, Gemlik belediyesi iştiraki GEMTAR, Ticaret Borsası, Ziraat Odası ve Gemlik Belediyesi nezdinde de değerlendirilmesi fikri benimsendi.

Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ercan Barutçuoğlu’da, Gemlik’in turizm ve tarım kenti olma şansını 1979’li yıllarda yitirdiğini ifade ederek, Sanayi Kentine doğru evrilen Gemlik’in Marmaris gibi hem turizm, hem tarım kenti olma şansını da kaçırdığını anlattı. Mevcut zeytinliklerin korunması gerektiğine işaret eden Ercan Barutçuoğlu, olumsuz bu süreçler sonrasında zeytinlik alanlarının artırılamayacağı gerçeğini savundu. Tarımda sulama krizine de vurgu yapan Barutçuoğlu, Büyük Kumla Barajı, Kumla Göletine rağmen, Hamidiye Göleti isale hattı ihalesinin de bir an önce tamamlanması gerektiğini kaydederek, fiyatlar konusundaki istikrarsızlığında aracılar sorununun giderilmesiyle düzene kavuşabileceğini açıkladı.

Katırlı Mahallesi Kooperatif Başkanı Hulusi Bayrak’da, köylerin mahalleye dönüştürülmesinin olumsuz yanlarını masaya yatırarak, kooperatiflerin, üreticilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Endüstri Mühendisi Serkan Yabeyli’de sağlıklı bilgi ve planlama adına, sağlıklı veri gerekliliğine dikkat çekerek, İspanya, İtalya gibi ülkelerle Türkiye’deki zeytin, zeytinyağı politikalarını karşılaştırmalı anlattı.

Gemlik zeytin Festivallerinde Gemlik Zeytin ve zeytinyağına yönelik daha fazla etkinlik talebi de gündeme gelirken, madencilik yasası da tepki çekti. Çalıştay Paydaşları Fevziye Köyüne yapılacak madencilik çalışmaları için de ortak tepki vereceklerini kaydettiler. Zeytin üreticileri de, zeytincilerin sorunlarının tarımın diğer kollarındaki sorunlarından ayrılamayacağını ifade ederek, üreticinin desteklenmesi isteklerini yinelediler.

Toplantı sonrasında katılımcılara çalıştay katılım sertifikaları, kalem ve Milli Görüş’ün merhum lideri Necmettin Erbakan’ın ‘Davam’ isimli kitabı da hediye edildi.

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.