ÖZGÜR ŞİMŞEK SANAYİ ÇÖKÜŞÜNE YÖNELİK ACİL EYLEM PLANLARINI ANLATTI.

ÖZGÜR ŞİMŞEK SANAYİ ÇÖKÜŞÜNE YÖNELİK ACİL EYLEM PLANLARINI ANLATTI.

On’da Son Nokta Programının konuğu olan İyi Parti Kalkınma Politikaları Başkanlığı Sanayiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Makine Mühendisi Özgür Şimşek, Yüzyılın Felaketini yaşayan Kahramanmaraş ve Hatay depremleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Depremden etkilenen 11 ilin sanayisi üzerine depremlerin etkisi ve çözüm yolları konusunda çarpıcı açıklamalar yapan ve İyi Parti’nin bölge ile ilgili hazırladığı acil eylem planlarını masaya yatıran Özgür Şimşek, “Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Adana, Kilis, Şanlıurfa ve Diyarbakır 13.5 milyon ile Türkiye nüfusunun yüzde 16’sını oluşturuyor. Ekonomik büyüklük açısından ise Türkiye ekonomisinin 10’da 1’i. Sanayiden tekstile, çelikten hayvancılığa kadar çok farklı sektörlerde üretimin yapıldığı bölgenin ihracatı 20 milyar doların üzerinde. Depremin merkez üssü Kahramanmaraş iplik, kumaş, mutfak eşyalarında Türkiye’nin bir numaralı üreticisidir. Kent, ihracatçı iller arasında 17. sırada bulunuyor. Gaziantep ise özellikle Ortadoğu ülkelerinin tedarikçisidir. Son yıllarda turizmde de atak yapan Gaziantep, Türkiye gastronomi turizminin de başkenti konumunda. İskenderun ve Mersin limanları ise bölgeden mal sevkiyatı ve ithalatın merkezi konumundadır. Ancak ilk günden beri limanlardaki yangın söndürülemediği için sevkiyat başlayamadı. Elbistan ‘ın durumu kritik. Sanayi kuruluşlarının ve küçük imalatçının üretim yapmasının imkânı kalmadı. Yerel halkın barınabileceği bir evi maalesef yok Elektrik, akaryakıt acil ihtiyaç. Burası tarım ve hayvancılığın merkezi. İnsanlar yiyecek bulamazken buradaki hayvanlar da aç susuz. Altyapı ve istihdam açısından önemli bir kayıp söz konusudur. Maraş ve Antep iplikte önemli merkezler, Adıyaman ve Malatya da hazır giyimde ciddi tesislere sahip. Buralarda deprem sonrası ihtiyaca göre de üretim şekillenebilir. Bir an evvel doğalgaz ve elektrik verilebilmeli. Depremden etkilenen 10 ilde 57 OSB bulunuyor ve bunların 36’sı işletme halinde. Bölgedeki toplam 57 OSB’nin 36’sında yatırımcıları var üretim faaliyeti yapılıyor. Diğerlerinin altyapı, planlama ya da kamulaştırma gibi süreçleri devam ediyor. İşletme halindeki 36 OSB, tüm OSB’lerdeki istihdamın yüzde 21’ini karşılıyor” dedi.

Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On’da Son Nokta Programının konuğu olan İyi parti Kalkınma Politikaları Başkanlığı Sanayiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Makine Mühendisi Özgür Şimşek, depremden etkilenen bölgelerde 539 bin 600 Organize Sanayi Bölgesi çalışanı olduğunu, 13 milyon 500 binlik toplam nüfusun da 1 milyon 200 bininin kayıtlı çalışan olduğunu bildirdi. Depremden etkilenen illerde yapılan araştırma sonuçlarını da anlatan Şimşek, her ille ilgili ortaya çıkan sanayi ve organize sanayi bölgesi sorunlarıyla, istihdam problemlerini detaylarıyla açıkladı. Alınması gereken acil aksiyon planlarını da kamuoyuna anlatan Özgür Şimşek, “OSB’lerde, Küçük Sanayi sitelerinde ve işletmelerde TSO yetkilileri ve odalarca hasar tespit çalışmaları yapılıp konu ile ilgili yapılması gerekenler Sanayi ve Teknoloji, Ticaret bakanlığı yetkililerine bildirilmeli. Bölgeye acil doğalgaz ve elektrik verilerek üretimin başlaması gerekmektedir. Şu an bir çok işletmeye elektrik ve doğalgaz verilememektedir. İnsan desteği ve istihdam konusunda destek verilmesi lazımdır. Çalışanların birçoğu vefat etmiş kalanların ise maddi ve psikolojik destek ihtiyacı mevcut. Çalışanlar fabrikalara girmek istemiyor. Bölge ihracatının en büyük limanlarından biri olan İskenderun limanında meydana gelen, zaman zaman azalmasına rağmen tekrar tekrar başlayan yangının muhtemel ihracatı engellemesi yangının acil söndürülerek buradaki hasarın en kısa sürede giderilmesi ayrıca alternatif transport planının yapılması . Maliye bakanlığının belirlediği 6 aylık destek süresi yeterli değil. KGF kredilerinin daha uygun koşullarda verilmesinin sağlanması. Vergi, SGK borçlarının uzun vadede ertelenmesi şarttır. En az bir yıl süreyle bu uygulanmalıdır.  Sanayi ve Teknoloji bakanlığının, tedarikçi firma sahipleriyle birlikte yurtdışı ve yurtiçi müşterilerle birlikte irtibat kurarak müşterilere her türlü malını alacağına dair garanti vermesi gerekmektedir. Çek ve senet ödemelerinde borcunu ödeyemeyen firmalara kolaylık gösterilerek bankalar nezdinde özel statü altında işlem görmesi gerekmektedir. Ticaret ve sanayi odalarınca boş kapasite raporlarına göre diğer bölgelerde kalan fabrikalarda zarar gören fabrikaların ürünlerinin üretilmesi planlanmalı ve bu konu ile ilgili devlet teşvik ve hibe verilmesi sağlanmalı. Kobi ve küçük işletmeciye yeniden doğuş hibe kredisi verilmesi gerekmektedir. En ağır hasarlı 5 ilin komşu OSB’lerle birleşmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Deprem bölgelerinin yanı sıra Bursa ve çevresindeki kentsel dönüşüm konusuna da değinen Özgür Şimşek, “Bursa maalesef depreme hazır değil. Yıkılmayı engelleyecek yöntemler uygulanmalıdır. Riskli yapılar, hasarlı, çürük yapılar belirlenmeli, gereği yapılmalıdır. Hazırladığımız depremin bölge sanayisi üzerine etkisi ve çözüm önerileri, Bursa bölgesi için de uygulanmalıdır. Kentsel dönüşüme, bilimsel olarak, bir an önce başlarken, sanayi kenti Bursa’da da, önerilerimiz dikkate alınmalıdır” dedi.

Milletvekili aday adaylığı konusunda da bilgiler veren Özgür Şimşek, “Gerçekten liyakatli insanların gelmesi gerekiyor. Konusunda uzman, çalışkan insanların gelmesi gerekiyor. Enkaz devralınacak. Bu enkazı en kısa sürede ortadan kaldıracak insanlar gelmelidir. O nedenle iktidara talibiz, oylarınızı bekliyoruz” diye konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
Mobil Sürüme Geç