MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın On Medya Ekranlarında Konuştu:
“YEŞİL, DİJİTAL VE TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM ÖNCELİĞİMİZDİR”
Marmara ve İç Anadolu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (MARSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın, On Medya’da yayınlanan On’ da Son Nokta Programında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bünyesinde TÜSİAD, BUSİAD, ESİAD, GESİAD, İGİAD, HOSABSİAD, BİSİAD, NİLSİAD, ARSİYAD, BUİKAD, ESGİAD VE TÜMKAD gibi iş dünyasının güçlü derneklerini bulunduran MARSİFED’in TÜRKONFED’e bağlı 31 Federasyondan biri olduğunu anlatan Osman Akın, Marmara ve İç Anadolu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonunun BEBKA’yı kapsayan bölgelerin temsilcisi olarak 12 dernekle faaliyette olduğunu söyledi.
Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On’ da Son Nokta programının konuğu olan başarılı iş insanı Osman Akın, Ekonomi ve İş Dünyası gündemi konusunda önemli bilgiler verdi. İş dünyasını temsilen kurulan Türkiye’nin ilk sivil toplum örgütü TÜSİAD ile ikinci kurulan BUSİAD’ın MARSİFED bünyesinde bulunduğunu anımsatan Osman Akın, BUSİAD’ın 2024 cirosunun 40 milyar dolar olduğunu, TÜSİAD’ın da kamu ve tarım hariç Türkiye’deki istihdamın yüzde 50’sini karşılayıp, ihracatın yüzde 80’ini üstlendiğini kaydetti. Kurumlar Vergisinde de TÜSİAD’ın yüzde 83 ile başı çektiğini açıklayan Osman Akın, yeni, dinamik ve başarılı derneklerle büyümeyi sürdüreceklerini söyledi.
Pandemi sonrasında ortaya çıkan finansmana erişim zorluklarının halka arz çalışmalarıyla aşılmaya başlandığını bildiren Osman Akın, “İstanbul Borsasında işlem yapabilmeyi hedefliyoruz” dedi. Yeşil ve Dijital dönüşüm konusunda da detaylı bilgiler ortaya koyan Başarılı İş İnsanı Osman Akın, ”Artık yalnızca üretim kapasitemizi artırmak değil, bu üretimi çevresel, toplumsal ve ekonomik sürdürülebilirlik ekseninde gerçekleştirmek zorunda olduğumuzu hepimiz biliyoruz. Bugün, dünyanın en gelişmiş ekonomileri yeşil dönüşüm ile şekilleniyor ve bu dönüşümde liderlik yapmak bizler için bir sorumluluktan öte, bir zorunluluk haline gelmiştir. MARSİFED olarak üç dönüşüme büyük önem veriyoruz. Yeşil Dönüşüm, Dijital Dönüşüm ve Toplumsal Dönüşüm. Türkiye’nin geleceği bu üç dönüşümdedir. Mesela Eskişehir’de bir tane organize sanayi bölgesi varken, Bursa’da 17 tane organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. Avantajı üretimin merkezi olması iken çevresel sıkıntılar da ortaya çıkabiliyor. Yeşil ve Dijital Dönüşümde AB kriterlerine ulaşmak durumundayız. Aksi halde nefes alamaz hale geleceğiz. Zaten, Avrupa Birliğine ihracat yapan firmalar bu kriterlere uymadığında ihracat gücünü kaybedecekler. Artık karbon salınım oranına bakmadan, ticaret, ihracat yapmak mümkün değil. Bu konuda biz sanayicilere, iş insanlarına da önemli görevler düşüyor. Yeşil, Dijital ve Toplumsal dönüşüme bir çok açıdan olduğu gibi bu açıdan da önem veriyoruz” dedi.
Bursa 2050 Çevre Düzeni konusunda da görüşlerini bildiren Osman Akın, detaylı ve geleceğe yönelik bir plan yapılmasının önemli olduğunu ancak bundan daha önemli olanın uygulanabilir bir plan yapılması olduğunun altını çizdi. Enflasyon Muhasebesi uyarıları sonrasında, bir takım olumlu gelişmeler olduğunu da ifade eden MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Oman Akın, enflasyon muhasebesi uygulamasındaki değişiklik kararına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Enflasyon düzeltmesi kararıyla firmalar, gelirleri yerine yatırımlarından vergi öder hale gelecektir. Bu durum yatırım yapacakların işhatını kaçıracaktır. Yatırım iştahı kırılmamalıdır. Yatırımlar sonucu, enflasyon nedeniyle elde edilmiş gibi gözüken gelirden vergi alınmaya çalışılmasını doğru bulmuyoruz. Elde edilmemiş gelirin vergisi olmaz. Enflasyon düzeltmesi kararıyla KOBİ’ler gelirleri yerine yatırımlarından vergi öder hale gelecektir. Bu uygulama vergi prensipleriyle uyuşmamaktadır ve bundan sonraki dönemde yatırım yapmayı düşünenlerin kararlarını gözden geçirmelerine sebep olabilecektir. Uyarılarımızı bu şekilde yaptık, bir takım düzenlemeler oldu. Artık, sanayicilerimiz, iş insanlarımız bu konuda şikâyette bulunmuyorlar” diye konuştu.
TÜSİAD Yöneticileri Orhan Turhan ve Ömer Arif Aras’ın yaptıkları açıklamalar sonrasında polis eşliğinde adliyeye götürülme görüntülerini de değerlendiren ve “Hoş bulmadıklarını” söyleyen Osman Akın, “Bizler iş dünyasının, üyelerimizin, toplumun sıkıntılarını dile getiriyoruz, toplum ve üyelerimiz adına görevlerimizi yerine getiriyoruz. Bu görüntülerin verilmesi yerine, bizlerin uyarıları, tespitleri can kulağıyla dinlenmeli, ona göre önlem alınmalıdır. Olması gereken de böyledir” dedi.
Döviz kurunun baskılanmasını ihracat yapan sanayici ve iş adamlarını zor durumda bıraktığını da vurgulayan Osman Akın, kur ile enflasyon arasında yüzde 13 oranında bir fark olunca, sanayicinin büyük zararlar karşılığında önemli fedakârlıklar yaparak ihracatı sürdürdüğüne dikkat çekti. Türkiye’nin tarımda, hayvancılıkta ve ilaçta üreten ve ihraç eden ülke durumuna gelmesi gerektiğini anlatan MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın, MARSİFED’in 2025 yılında yapacağı dört büyük etkinlik konusunda da bilgiler verdi.
Bursaspor’ da bir dönem yöneticilikte yapan ve kendisini ‘Bursasporlu’ olarak gördüğünü bir kez daha yineleyen Osman Akın, yeşil beyazlı camianın kurumsal alt yapısının oluşturulması gerektiğini ve sürdürülebilir başarıların böyle kalıcı olabileceğini sözlerine ekledi.