BUMİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gümüş On Medya ekranlarında konuştu:
“BUMİAD POZİTİF BİLİM İNSANLARI GRUBUDUR”
Bursa Mühendis ve Mimar İş İnsanları Derneği (BUMİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gümüş, On Medya ekranlarında yayınlanan On’ da Son Nokta programında önemli açıklamalarda bulundu. 209 yılından bu yana Bursa’ya hizmet veren derneğin önemli bir sivil toplum örgütü olduğuna dikkat çeken Mustafa Gümüş, “BUMİAD pozitif bilim insanları kurumudur” dedi.
Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On Medya ekranlarında yayınlanan On’ da Son Nokta Programının konuğu olan Mustafa Gümüş, pozitif bilimin önemine de vurgu yaparak, “pozitif bilimin devre dışı bırakıldığı, yetişmiş, bilimsel ve vasıflı insanların da görmezden gelindiği bir dönem yaşanıyor. Oysa bu potansiyel değerlendirilmelidir. Pozitif Bilimle çözülmeyecek hiçbir sorunumuz yok” dedi.
Bursa Mühendis ve Mimar İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Makine Mühendisi Mustafa Gümüş, öncelikli olarak pozitif bilime örnek olsun diye TÜBİTAK’tan patent almayı başarmış, üretimlerini masaya yatırdı. Baskı Buharlama Makinesinin yurt dışından da talep gördüğünü ifade eden Gümüş, “Normal makinelerde 100 metreküp doğalgaz kullanılıyor. Bizim üretimimizde 6 metreküp ile bunu yapabiliyoruz. İlk yurt dışı siparişleri bu hafta içinde aldık. Ayrıca baca atık ısısından elektrik üretim projemizde ilgi gördü. Her ikisi de enerji ile ilgili önemli projeler. 20 yıldır patentli ürünler konusunda üretimler yapıyoruz. TÜBİTAK’tan 5, başka ulusal ve uluslararası bilimsel kuruluşlardan da patent almaya hak kazanmış ondan fazla üretimimiz var. Şimdi iki büyük projemiz daha patent alıp, TUBİTAK desteğine uygun görüldü. Bunlardan birisi su kullanımını düşüren, tüm kumaşların boyanması için, su yerine hava kullanılan makinemiz. Ayrıca özel meyve ve sebze kurutan, soğutarak kurutma sistemi projemizde destek görüyor. Böylece meyve ve sebzeler çok uzun süre saklanabiliyor. Devlet desteği oluyor ancak yeterli değil. İstihdam ve vergiler konusunda önümüz açılmalı. Devlet yaşayacak mutlaka ama bizim de yaşamamız gerekli. Destekler arttıkça, üretimlerimiz de artacak. Biz de şöyle bir görüş var, Almanlar yaparsa iyi yapar. Bu Türkler için de geçerli. Biz de üretiyoruz. Başka ülkelerden de talep görüyoruz. Bu nedenle patentli ürünlere yönelik destekler artmalı” dedi.
BUMİAD içinde patent üreten, AB ve TUBİTAK desteği alan 100’ün üzerinde pozitif bilime inanan insan olduğunu vurgulayan Mustafa Gümüş, “ Biz BUMİAD olarak TMMOB ve Üniversiteler dâhil birçok meslek odası ve belediyelerle ortak çalışıyor, projeler üretiyoruz. Çevre ve Tarım konusunda da grubumuz var. Bunun gibi on başka branşta da komisyonlar, gruplar kurduk. Öngörülerimizi, projelerimizi, düşüncelerimizi bu topluma, kamuoyuna zaten iletiyoruz. Hatta üniversite son sınıf öğrencilerine de KOÇ’luk yapıyoruz. Ayrıca uçuş okulumuz var, bir havacılık firmasına pilot da yetiştiriyoruz” dedi.
BUMİAD olarak şehrin tamamını kapsayan planları olduğunu da vurgulayan Mustafa Gümüş, Bursa 2050 çevre planlarında da, politika ve rant yerine, ortak akıl ve bilimselliğin önemli olduğuna dikkat çekti. Gümüş, çevresel yüklerin, sanayinin getirdiği yüklerin, kayıt altına alındığını belirterek, “Geleceği, sonuçlarını görebilme şansımız var. Verilerle bunu yapabiliyoruz. Sayın Mustafa Bozbey’in 2050 Çevre Planları konusundaki çabalarına biz de destek veriyoruz. Doğru vizyonları pozitif bilimle aktarabiliyoruz ve bunu gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
Çevre kirliliği konusunda da kanunların gözden geçirilip, güncellenmesi gerektiğine işaret eden Mustafa Gümüş, iş insanlarının yaşadığı zorluklara da dikkat çekerek, vergiler, ihracatta kur düşüklüğü, iş insanlarının yatırım için finansa ulaşmada zorluk çekmesi, üretimde zorlanması gibi sorunları masaya yatırarak, “Sanayiciyi, iş insanlarını üretemez hale getirmemek gerekir. Üretemez hale gelinirse, yeniden aynı işi, aynı üretimi, aynı istihdamı, üretim kalitesini sağlamak da daha masraflı daha meşakkatli olur, bu konularda destek bekliyoruz” dedi. Gümüş, ‘Serbest Kürsü’ gibi dernek içi çalışmaların da devam edeceğini anlatarak, fikir, değer üretenleri bu etkinliklerde ağırlamayı devam ettireceklerini kaydetti.