“İNŞAAT MÜHENDİSLERİYLE DEPREM OLMADAN ÖNCE TANIŞIN”

“İNŞAAT MÜHENDİSLERİYLE DEPREM OLMADAN ÖNCE TANIŞIN”

İnşaat Mühendisi Aykut Ertürk On’da Son Nokta Programında Konuştu:

“İNŞAAT MÜHENDİSLERİYLE DEPREM OLMADAN ÖNCE TANIŞIN”

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Ertürk, Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On’da Son Nokta Programının konuğu oldu. Kahramanmaraş Merkez üslü 7,8 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem sonrasında meydana gelen Yüzyılın Felaketini değerlendiren Aykut Ertürk, meslek odalarının şehir planlamalarına yeniden dahil edilmesi gerektiğine işaret ederek, “Kamu artık inşaat mühendisleriyle deprem olmadan tanışmalıdır” dedi. Yüzyılın felaketinde “Deprem Öldürmez Bina Öldürür” gerçeğiyle bir kez daha yüzleştiğimizi ifade eden Aykut Ertürk, Kahramanmaraş Depremlerini, Gabriel Garcia Marquez’in “Kırmızı Pazartesi” isimli romanına benzeterek, roman kahramanı Santiago Nasar’ın öldürüleceğini nasıl herkesin bilip, bir şey yapmaması gibi, Kahramanmaraş Depreminin de bilinip, gerekli önlemlerin alınmadığını söyledi.

Deprem sonrası yaşanan koordinasyon sıkıntısını liyakat unsurunun olmamasına bağlayan ve mühendisliğin yeterince toplum ve siyaset ölçeğinde gündeme gelmemesi olarak yorumlayan İnşaat Mühendisi Aykut Ertürk, “Keşke inşaat mühendisleriyle, deprem olmadan önce tanışabilseydik” dedi. Turkonfed’in deprem sonrası iktisadi yönden, felakete bakış raporunu açıklayan Ertürk, “Eğer mühendislik mesleğine yeterince önem verilseydi, mühendislik değerlendirilebilseydi, kişi başına 5 bin dolar harcayarak, sağlam zeminli alanlarda, sağlam binalar yapılabilirdi. Şimdi depremde can kayıplarımız artıyor. Her bir can kaybının maliyeti 1,25  milyon dolar oldu. Oysa yapılacak iş, yönetmeliklere uyulmasıydı. Ekonomik olarak da zararımız büyük. Can kayıplarıyla bu değerlendirilemez tabii ki, ancak hem insanlarımızı yaşatabilir, hem refah payı yükselebilirdi. Yaşananlardan mühendislik ve bilim adına da ders alınmalı” diye konuştu.

2013 yılında binaların plan ve projelerinin denetiminin TMMOB’dan alındığını anımsatan ve dönemin bazı gazetelerinin; bunu vesayet kalktı olarak kamuoyuna sunmasından bahseden İnşaat Mühendisi Aykut Ertürk, “Mühendisliğin vesayeti olmaz. Bir kez daha gördük ki, deprem sınıflandırma, siyasi parti ayrımı yapmıyor. Meslek odaları şehir planlamalarına, projelere, denetime dâhil edilmelidir. Aksi halde yıkım büyük oluyor” dedi. Türkiye’de kaçak olduğu için tam olarak tespit edilmese de 7 milyona yakın kaçak ya da sorunlu bina olduğunu anımsatan Aykut Ertürk, ciddi ve planlı bir kentsel dönüşümün yanı sıra, 1999 depremi sonrasında çıkan inşaat yönetmeliklerinin uygulanmasının önemine dikkat çekti.

Deprem yönetmeliğinin uygulanması, geo teknik mühendislik uzmanlarının denetimi ile Kahramanmaraş’taki deprem sonrasında ortaya çıkan yıkım ve can kayıplarının yaşanmayacağını vurgulayan Aykut Ertürk, “Bizim bir sloganımız var, her şantiyeye bir şef, yani her şantiyeye bir mühendis. Bu mutlaka uygulanmalıdır. 85 milyonluk ülkemizde 430 bin müteahhit var. Şimdi müteahhitler hedefte. O müteahhide müteahhit olma hakkını veren, o bölgelerde o arsalarda onlara inşaat yetkisi veren, o inşaatı denetleyen, kabul eden, iskan izni verenler kimler? Yasalara ve yönetmeliklere uygun inşaat yapanlar yeterince denetleniyor mu? Deprem yönetmeliği uygulanmalı ama ahlak yani etik sorunumuz da aşılmalı” diye konuştu.

Pandemi ve depremde olduğu gibi ilk gözden çıkarılanın eğitim olmaması gerektiğine de dikkat çeken Ertürk, sayısı artıp, niceliği artan üniversiteler yerine, kaliteli ve bilimsel eğitimin acilen uygulamaya konulması gerektiğini ifade etti. Bursa’da yapılması planlanan kentsel dönüşümde de meslek odalarının sadece davet edilerek değil, ciddiyetle görüşlerinin alınması gerektiğini de anlatan İnşaat Mühendisi Aykut Ertürk, sağlam bina, sağlam zemin ilişkisi , yönetmeliklerin uygulanması, bilimsel ve mühendislik denetimiyle, olası facialardan az kayıpla çıkabileceğimizi sözlerine ekledi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM