İLKER ÖZARSLAN; “SOMUT OLMAYAN TÜRK KÜLTÜRÜNÜ DÜNYAYA TANITIYORUZ”

İLKER ÖZARSLAN; “SOMUT OLMAYAN TÜRK KÜLTÜRÜNÜ DÜNYAYA TANITIYORUZ”

Bursa UNESCO Dernek Başkanı İlker Özarslan On Medya’da Konuştu:

“SOMUT OLMAYAN TÜRK KÜLTÜRÜNÜ DÜNYAYA TANITIYORUZ”

Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özarslan, On Medya’da yayınlanan On’ da Son Nokta Programında önemli bilgiler verdi. Somut Olmayan Kültürel Miras ve yaptıkları eğitim çalışmaları konusunda açıklamalarda bulunan İlker Özarslan, “Bursa NESCO Derneği olarak somut olmayan Türk Kültürünü, Bursa’nın kültürünü dünyaya tanıtıyoruz” dedi.

Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On’ da Son nokta programının konuğu olan Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özarslan, 2014 yılında Bursa Cumalıkızık’ın dünya kültür mirası olarak tanındığını hatırlatarak, 2023 yılında da Misi Köyünde Bursa Nilüfer Belediyesinin katkılarıyla Unesco Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi kurduklarını anımsattı. Türkiye’de Ankara’dan sonra ikinci olarak faaliyete geçen müzenin sadece tablolar ve bir takım eşyalarla donatılarak, ortada bırakılmadığını anlatan Özarslan, “Nilüfer Belediyesi tarihi bir köy evini restore ederek bizlere verdi. Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesini böylece kurduk. Canlı bir müze. Atölyeler var. Burada ağaç oyma, iğne oyası çalışmaları, Ebru, Çini, Karagöz, Gezek, Çocuklara Masal Dinletileri, karagöz Hacıvat Gösterimleri ve eğitimleri de veriliyor. Geçen yıl Kültür Yolu Festivaline katıldık. Bu yılda katılacağız” diye konuştu.

2024 yılında somut olmayan kültürel miras konulu fotoğraf yarışması da düzenlediklerini anlatan İlker Özarslan, 54 ilden, 569 fotoğraf sanatçısının 2100 fotoğraf ile bu yarışmaya katıldığını belirtti. Bu yıl da kısa film ve belgesel yarışması tertiplediklerini kaydeden Özarslan, unutulmaya yüz tutmuş, değerlerin bu yarışmalar ile ölümsüzleştirileceğini bildirdi.

NESCO’nun belirlediği 5 alandaki somut olmayan kültürel miras maddelerini de açıklayan Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özarslan, “Birincisi kültürel aktarımda büyük önemi olan sözlü anlatımla ilgili alanlardır. Masal, Şiir, türküler, Destanlar bu kapsama girmektedir. İkincibi gösteri sanatlarıdır. Burada da kukla, meddah, Karagöz Hacivat öne çıkmaktadır. Üçüncüsü Kırkpınar yağlı Güreşleri, Manisa Mesir Macunu Şenlikleri, Hıdrallez gibi, köy düğünleri, asker uğurlama gibi ritüellerdir. Dördüncü olarak, cemre düşmesi gibi doğa olayları, mutfak kültürümüz, şifalı otlar gibi geleneksel örf ve ananelerimiz yer almaktadır. Son olarak da nakış işleri, el sanatları, çini, ebru sanatı, ahşap oyma, demir dövme gibi el sanatları bulunmaktadır. Biz bunların üzerine yoğun çalışmalar yapıyoruz. Bursa ve Türkiye’nin somut olmayan kültürünü dünyaya tanıtıyoruz” dedi.

UNESCO’nun 145 ülkede belirlediği 788 somut olmayan kültürel miras sıralamasında Türkiye’nin 31 mirasla, 43 miraslı Çin’in ardından ikinci sırada yer aldığına dikkat çeken İlker Özarslan, “Kısa sürede dünya ikincisi konumundayız, çok çalışarak, somut olmayan miras alanında çok kısa sürede Çin’i yakalayıp, geçeceğimize, dünya birincisi olacağımıza inanıyoruz. Kültürel mirasımızı çocuklarımıza, gençlerimize de aktarmak için çaba gösteriyoruz” diye konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM