İKLİM, SU VE GIDA KRİZİ KAPIDA

İKLİM, SU VE GIDA KRİZİ KAPIDA

TMMOB Bursa Şubesi İl Koordinasyon Kurulu ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından organize edilen Su Paneli 1 konulu toplantı yoğun ilgi gördü. BAOB Oditoryum Salonunda gerçekleşen panelde belediye başkanları yaklaşan iklim, su ve buna bağlı olarak gıda krizine dikkat çektiler. Panelin açılış konuşmasını yapan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, aydınlar olarak, Bursa iline ve topluma yönelik borçlarını ödemeye çalıştıklarını vurgulayarak, Su Panelinin devam edeceğini söyledi.

Panelde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, var olan su kaynaklarına sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, Nilüfer Çayındaki kirlenmeyi örnek gösterdi. Erdem, endüstriyel atıklar ile birlikte kirlenen Nilüfer Çayının tehlike arz ettiğine dikkat çekerek, sanayi ile birlikte artan nüfusun endüstriyel ve evsel atıkları artırdığını söyledi. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, sıkı denetim talep ederek, İznik ve Uluabat Göllerindeki kirlenmeye de vurgu yaptı.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’da, Evliya Çelebi’nin “Bursa Su’dan İbarettir” sözüne atıfta bulunarak, sadece Bursa’nın değil, insanın ve ülkelerin de artık su’dan ibaret olduğunu açıkladı. Sıfır atık projeleriyle birlikte çevre koruma ve tasarruf bilinci konusunda okullar ve toplum nezdinde yaptıkları çalışmaları da anlatan Oktay Yılmaz, geçtiğimiz yıl 41 ton atık yağ toplyadıklarını, her bir litre atık yağ için vatandaşlara 10 litrelik Bursa Su verdiklerini anımsattı.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’da, “Su hayattır. Ancak sınırsız bir kaynak değildir” diye başladığı konuşmasında, artan nüfusa rağmen yağışların azalmasına işaret etti. Etkin ve kalıcı çözümler için çaba gösterdiklerine değinen Mustafa Dündar, peyzaj çalışmalarında kuraklığa dayanıklı ağaç ve bitkileri seçtiklerini ifade ederek, okullar ve toplum nezdinde de bilinçlendirme çalışmalarını devam ettirecekleri sözünü verdi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ta, su bol olmasına rağmen içilebilir su oranının azlığına dikkat çekti. Türkiye’de kişi başına içilebilir su oranının bin 549 metreküp olduğunu, gelişmiş ülkelerde bu rakamın 8 bin metreküpü açtığını açıklayan Alinur Aktaş, Türkiye’deki kullanılabilir suyun yüzde 70’inin tarımda kullanıldığını belirtti. Su ve iklim krizi konusunda Denizli ile birlikte en büyük yatırımı yapan Belediye’nin Bursa Büyükşehir Belediyesi olduğunu savunan Aktaş, Doğancı, Nilüfer ve Uludağ barajlarından elde edilen içilebilir su oranları konusunda da bilgiler verdi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kuraklığın kapıda olduğunu da bildirerek, “Kuraklığa karşı 155 adet derin takviye kuyumuz var. Bugüne kadar hiç kullanmamıştık. Ancak ekim ayından bu yana maalesef 25’ini kullanmak zorunda kaldık. Su gerçeği ile birlikte sanayi ve konut planlamasını yapmamız şart. Su siyaset dışı önemli bir konudur. Buna karşın kayıp kaçak konusunda önemli çalışmalar yapıyoruz. Şu anda yüzde 20 kayıp kaçak su var. Bunu daha da aşağıya çekeceğiz” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, son 5 yılda 33 sulama tesisi, 4 gölet yaptıklarını ve Bursa’nın yüzde 95’ini arıtma tesisine bağladıklarını sözlerine ekledi. İki bölüm halinde gün boyu devam eden panelin birinci bölümünü Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Mutlu yönetti. Panelde DSİ sorumlusu Kemal Olgun, İnşaat Yüksek Mühendisi Devrim İzgi ve Meteoroloji Mühendisleri Odası Bursa Temsilcisi Feryal Biçkici konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM