“GEMLİK’İN EN ÖNEMLİ KONUSU KENTSEL DÖNÜŞÜMDÜR”
Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı ve Jeoloji Mühendisi Zeynep Akış Serintürk, “Gemlik ve Kentsel Dönüşüm” konulu programda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu programın bu haftaki konuğu olan Zeynep Akış Serintürk, ilçenin Yeni Mahalle, Balıkpazarı, Cumhuriyet Mahallesi, Orhaniye ve Halitpaşa Mahallelerini kapsayan ödüllü kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi. Serintürk, Deprem riskine yönelik yapılan çalışmalarla birlikte 23,5 hektarlık alanı kapsayan dönüşüm konusunda da açıklamalarda bulundu. Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı ve Jeoloji Mühendisi Zeynep Akış Serintürk, “Gemlik’in herhangi bir bölgesinde kentsel dönüşüm çalışmaları yapabilirsiniz, kentsel dönüşüm yaparken kimi bölgede alüvyon (balçık) zemin, kimi yerde kayma riski, kimi yerde sosyolojik unsurlar, kimi bölgede de yapı stoku yani riskli eski yapı gerçeğinden yola çıkabilirsiniz. Biz geniş çaplı tarama yaparak, sıvılaşma, kaya, çöküntü riski ile sosyolojik kriminal risk bulunan bu mahallerimizi belirledik. Gemlik’in yüzde 91’i kentsel dönüşümü ve yerinde dönüşümü destekledi. Bizde Ankara Yeni Mahalle Yamaçevler projesini örnek alarak, proje yaptık” dedi.
Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı ile Kentsev’in organize ettiği Kentsel Dönüşüm Kongresinde hazırladıkları bu proje ile en iyi kentsel tasarım ve yenileme projesi ödülü almaya hak kazandıklarını anımsatan Zeynep Akış Serintürk, uzlaşı ve itilaflar ile ilgili görüşmelerde de son aşamaya gelindiğini belirtti. Gemlik’in yapı stoku ve riskli yapı stokları çalışmalarını da tamamladıklarını kaydeden Serintürk, hak sahipliği modeli ve metrekare üzerinden, vatandaşlarla kentsel dönüşüm bilgilendirme çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Fay hatları ve olası deprem risklerinden değil, sağlam zemin ve sağlam binalar üzerinden hareket ettiklerini savunan Serintürk, mevzuat, bürakrasi, yurttaşlar ve siyasi iradenin el ele vererek Gemlik’in kentsel dönüşümünü bir an önce yapması gerektiğini vurguladı.
2017 yılı Aralık ayında 2600 dönümlük makilik ve orman vasfını yitirmiş alanın Gemlik Belediyesine verilmesi üzerine çıkan, “Gemlik taşınıyor, Gemlik naklediliyor” spekülasyonlarına da değinen Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Akış Serintürk, söz konusu alanın halen hazine tarafından belediyeye tescil edilmediğini açıklayarak, “Rezerv alana ihtiyacımız var. Hazine tescili olduğunda plan yapma ve onaylama yetkisi isteyeceğiz. Bu konuda hazırlanmış proje var. Ancak Gemlik’e verilmiş bir arazi söz konusu değil. Hazine tarafından tescili bekliyoruz” diye konuştu.
Gemlik ve Toki başlıklı açıklamalarında da önemli bilgiler veren Zeynep Akış Serintürk, iki ihaleye kimsenin girmediği TOKİ binaları konusunda 3. İhalenin 19 Aralık’ta yapılacağını bildirdi. Gemlik Belediyesi olarak üç buçuk yılda yapılanları da masaya yatıran Serintürk, Halk Market, Halk büfe, Huzurevi, Hasta Nakil Ambulansı, Engelsiz Taksi, Kreş, Evde bakım hizmeti, ekolojik Pazar, zeytin alımı, Kumla sahil çalışmaları ve plaj hizmetleri gibi çalışmaları anlattı. Balıkpazarı Projesinin 12 Aralık’ta, Spor Salonu projesinin 2 Aralık’ta, Emin Dalkıran Kordonu Peyzaj çalışmasının da önümüzdeki günlerde ihale edileceğini vurgulayan Serintürk, raylı sistem projesini de bırakmadıklarını hatırlatarak, daha düşük raylı sistem üzerinde proje geliştirdiklerini söyledi. İmar Barışını, “Beyanla ruhsat vermek” olarak nitelendirerek, karşı çıktığını ifade eden Serintürk, 25 Kasım Kadına Şiddet Günü ile ilgili olarak da, “İnsana şiddetle mücadele etmeliyiz. İstanbul Sözleşmesi yeniden uygulanmalı ve kadının beyanı esastır mottosu geçerli olmalıdır” dedi.
Bilgi, donanım, enerji ve birikimi ile siyasete devam edeceğini kaydeden Zeynep Akış Serintürk, “Gemlik’in en önemli konusu yerinde ve kentsel dönüşümdür. Ciddi ve cesur kararlar alınmalıdır. Ciddi ve siyasi irade gerekir. Vatandaşlarımızla birlikte bunu yapacağız” diye konuştu.