“EMEKLİLER İNSANCA YAŞAMAK İSTİYOR”

“EMEKLİLER İNSANCA YAŞAMAK İSTİYOR”

DİSK Emekli Sen Bursa Şube Başkanı Sacit Çam;

“EMEKLİLER İNSANCA YAŞAMAK İSTİYOR”

DİSK Emekli Sen Bursa Şube Başkanı Sacit Çam, emeklilerin sorunlarının giderek büyüdüğüne dikkat çekerek, “sırf karın doyurmak değil, insanca yaşamak istiyoruz. Ekmeğe muhtaç bir toplum haline dönüşüyoruz. Milli gelir büyüyor ama emekliler bu hakkı alamıyor. Bıçak kemiğe dayandı” dedi. On Medya ekranlarında yayınlanan On’ da Son Nokta Programının konuğu olan DİSK Emekli Sen Bursa Şube Başkanı Sacit Çam, sadaka kültüründe yaşatma dayatmasına isyan ettiklerini vurgulayarak, “TÜİK verilerine göre yüzde 37,5 zam alacağız. Bu da kök maaşa yansıtılacak. Bizim sorunumuz yüzde 40, yüzde 50 zam verilmesi değil. Bu rakamlarda verilecek zamlarla geçinmemiz mümkün değil. İnsanca yaşamak istiyoruz. En düşük emekli maaşı yoksulluk sınırının üstünde, asgari ücretle eşit bir maaş olmalıdır” diye konuştu.

Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On Medya ekranlarında yayınlanan On’ da Son Nokta Programının konuğu olan Sacit Çam, emeklilerin sorunları ve beklentileri konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Emeklilerin geçim sorununun dayanılmaz hale geldiğini savunan Sacit Çam, “Ekmek 10 lira oldu, emekli bir günü yarım ekmekle geçirebilir miyim diye düşünüyor. Sosyal aktiviteleri zaten bitti. Emekliler, sağlıkta katkı payı ödememek, enflasyon altında ezilmemek, insanca yaşamak istiyor. Sırf karın doyurmak adına değil, sosyal aktiviteleri de yaparak, insanca yaşamak istiyor. Bugün emekli bir kahveye gidip çay içemiyor, doğduğu yerlere gidip akrabalarını, torunlarını göremiyor. Biz hakça üretim, hakça tüketim istiyoruz. Zaten yıllarca üretimde yer aldık. TÜİK rakamlarına göre zam oranı önemli değil, TÜİK zaten doğru rakamları vermiyor. Çarşıda, pazarda, markette yangın var. Sadece emekliler değil, dul ve yetim aylıkları bakımından da toplum giderek daha kötüye gidiyor” dedi.

DİSK Emekli Sen Bursa Şube Başkanı Sacit Çam, “Kasım ayı Açlık Sınırı 14.026 TL, Yoksulluk Sınırı ise 45.686 TL. Asgari Ücret son yapılan artışla 17 Bin 002 TL oldu. En düşük emekli aylığı ise 7.500 TL. Dul ve yetimlerimiz daha da düşük aylıklarla geçim savaşı veriyor. Öncelikle en düşük emekli aylığının asgari ücretten az olması kabul edilemez. Bir toplumun refahı emeklisinin yaşam standartlarıyla ölçülür. Emekli açlıkla, sefaletle yaşamaya çalışıyor. Emeklinin mutfağında yangın var. Bu yüzden bizim talebimiz yetmez ama en düşük emekli aylığının asgari ücrete endekslenmesi ve yapılacak artışın seyyanen bütün emeklilere verilmesidir” diyerek, intibak yasasına da dikkat çekti. Sacit Çam, Emeklinin öncelikli olarak taleplerinin başında İntibak gelmektedir. 2000 sonrası emekli olanların İntibaklarının yapılarak mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir. Asgari geçim aylığı, refah payı, aylık bağlama oranları, ek ödeme, sağlık katkı payları, bayram ikramiyeleri başta olmak üzere emeklilerin haklı talepleri yerine getirilmelidir” dedi.

ILO Sözleşmesi ve Anayasal hak olmasına rağmen işverenin sendika kurabildiğini, emeklinin ve işçinin sendika kuramadığını anlatan DİSK Emekli Sen Bursa Şube Başkanı Sacit Çam, emekliler sendika kanunu için de muhalefet partilerine seslenerek, destek olmalarını istedi. Memur ve işçi emeklileri arasındaki ayrıma da vurgu yapan Sacit Çam, “Birçok şeyde olduğu gibi burada da ayrıştırdılar, emeklileri memur ve işçi emeklisi diye ayrıştırdılar ama fakirlikte birleştirdiler. Sendikal haklarımız verilmelidir. Örgütlü olarak mücadele etmemiz şart. Masada olmamız için, tüm emeklileri DİSK Emekli Sen çatısı altında birleşmeye ve mücadeleye çağırıyoruz” diye konuştu.

Sacit Çam, Bursa’nın yanı sıra iki ilçe de daha Şube olma yolunda ilerlediklerini açıklayarak, 2024 hedeflerinin Bursa’da en az 5 bin üyeye ulaşmak olduğunu söyledi. Çam, yerel yönetimlere de çağrıda bulunarak, yaşlı ve emekli meclislerinin oluşturulmasını, emeklilere yönelik sosyal tesisler oluşturulmasını talep etti.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM