ÇGD Bursa Şubesi’nin 34. Kuruluş Yıl Dönümü etkinlikleri devam ediyor!

ÇGD Bursa Şubesi’nin 34. Kuruluş Yıl Dönümü etkinlikleri devam ediyor!

ÇGD Bursa Şubesi’nin ‘Özgür gazeteciliğin önümdeki engel, sansür!’ paneli Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde düzenlendi. RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Dr Gökhan Bulut, enbursa.com Köşe Yazarı Necati Kartal engin bilgilerini katılımcılara aktardı.

Enbursa.com/Haber Merkezi
Kamera: Serkan Beyoğlu

Çağdaş Söyleşiler etkinlikleri kapsamında ‘Özgür gazeteciliğin önümdeki engel, sansür!’ paneli düzenleniyor.

Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen paneli moderatör bursadabugun.com Genel Yayın Yönetmeni Aysın Komitgan’ın yönetirken, RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Dr. Gökhan Bulut, enbursa.com Köşe Yazarı Necati Kartal da konuşmacı olarak katıldı.

Düzenlenen panele ayrıca Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi Başkanı Yüksel Baysal, ÇGD Genel Başkanı Kıvanç El, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Remzi Çınar, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr Fevzi Çakmak, Anadolu Gazetecileri ve Spor Yazarları Derneği Başkanı İbrahim Erdoğan, CHP Nilüfer Belediyesi Başkan Aday adayı Bukle Erman ve çok sayıda Bursalı gazeteci katıldı.

Panelde ilk olarak sahneye çıkan ÇGD Bursa Şubesi Başkanı Yüksel Baysal, söyleşide konuşmacı olan isimleri tanırken, ayrıca salona gelen isimlere de teşekkür etti. Moderatör Aysın Komitgan paneli RTÜK üyesi İlhan Taşçı’ya söz vererek başlattı. Taşçı, ‘Gazetecilik bir hakikat mesleğidir. Türkiye gibi ülkelerde ise gazeteciler yaptıkları haberlerle hapis gibi şeylerle karşılaşmak zorunlu kalınıyor. Bunlar Türkiye’de İlk kez olmuyor ama en ağırı AKP iktidarında oluyor. RTÜK’ün denetlediği 1500 radyo ve televizyon var ancak kamuoyunun da bildiği gibi sadece 5 tarafsız medya ile uğraşıyor. İşte burada bir tarafı susturmak için sansür yapılıyor. Ancak iktidarın ele geçirdiği medyalar toplantılarda ceza alsın diye gündeme gelmiyor. Üzücü durum gerçekten’ diye konuştu.

Ardından söz alan Enbursa.com köşe yazarı Necati Kartal, Medyaların Geleceği konulu sunun yaptı. Belki şu an hepimiz yazdığımız köşeyi bir daha inceliyoruz. Hep vardır hep olacak. Ele geçirilmiş bir medya var. Diğerlerini susturmak için bir oluşum var. Aslında onların çok da okuru yok. Ama bundan sonra sansür daha ağır olacak. Artık gazete bitiyor ve internet medyası geliyor. Dijital medya gelince ne olacak ? Sosyal medyayı dahil etmezse birşey kazanamıyor. Ederse devlerin elindesin. Orayı dünya devleri yönetiyor. Orada da aslında onların dediğini yani ‘SEO’ olarak yazmazsan yine görünmüyorsun. Ayrıca okullar açılacak özel habere özel okula gidiyorsun. Yani reklamlı çalışmak zorundasın. Kamu ve şirkette bütçe kısıtlamaları var. Böyle olunca işsizler ordusu oluyor. Önceden ahlaksızlık yapanlar tasviye ediliyordu ancak şimdi onlar işinde kalıyor. Böyle olmayanlar işsiz kalıyor. İlkesi olan, sponsor ve reklam bulmayanlar iş alamıyor. Ama ahlaksız olanlar da sponsor bulduğu için işinde kalıyor. Yani sansür yapmasan bile bunlar da sansür işte. Ayrıca yapay zekada büyük sorun. Mesela 2018’de ilk kez denenen yapay zeka muhabiri yılın en iyi muhabiri seçildi. Ama haberlerinde etik yok. Bu da gazetecilerin önündeki büyük sorun’ diye görüşlerini dile getirdi. Necati Kartal sözlerini ise gazeteciliğin gelişmesi için 5 soru sorarken, 4 de öneride bulunarak sözlerini tamamladı.

Özgür gazeteciliğin önümdeki engel, sansür!’ panelinde son olarak Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Dr Gökhan Bulut söz aldı. Bulut, ‘Öncelikle ÇGD Bursa Şubesi çok güzel bir dayanışma örgütü yaratmış. Gıpta ile takip ediyoruz. 34. Yılları kutlu olsun. Sansüre gelecek olursak benden önce devlette nasıl işler ve gazeteci nasıl maruz kalırı dinledik. Günümüz Türkiye’sinde gazetecilik mesleği konuşurken rejim konuşmak zorundayız. Siyaseti konuşmak zorundayız. 1980’ler başlayan atak 2004, 2010 tarihlerinde zirve yaptı. Sansür için 2010 sonrasına bakmamız lazım. Bir memleketin anayasal rejimine bakın gazetecilik rejimini görürüz. İfade özgürlüğü gazetecilik için olmazsa olmazdır. Bunu günümüzde çok fazla görüyoruz. Türkiye’de maalesef ciddi bir sansür var. Çünkü ifade özgürlüğü varsa gazetecilik vardır. İfade özgürlüğü yoksa gazetecilik yoktur. Gazetecilik yapma mücadelesi vardır. Türkiye’de şu anda gazeteciler, gazetecilik yapma mücadelesi veriyor’ dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM