AFET KÜLTÜRÜMÜZ YOK. İHMALLER SİLSİLESİ FELAKETİ GETİRDİ”

AFET KÜLTÜRÜMÜZ YOK. İHMALLER SİLSİLESİ FELAKETİ GETİRDİ”

On’da Son Nokta Programının Konuğu olan Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) Bursa İl Başkanı Yusuf Yumru, Kahramanmaraş ve Hatay Merkezli yıkıcı felaketi getiren depremlerin analizini yaptı. Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On’da Son Nokta Programında çarpıcı açıklamalarda bulunan Yusuf Yumru, “Bir kez daha gördük ki, bizde Afet Kültürü henüz oturmadı. İhmaller silsilesinin boyutları, yüzyılın felaketini getirdi. Sevmediğiniz filmi defalarca izlemek zorunda kalmak gibi bir şey söz konusu. Vatandaşlardan başlayan, denetimlerle devam eden, müteahhitlerle, ruhsat verilmesiyle, zemin etüdü yapılmamakla devam eden ihmaller zinciri maalesef devam ediyor. Oysa, Avrupa’ya ve dünyaya örnek deprem yönetmeliğimiz uygulanabilse, buna göre denetim mekanizması işlese, örneğin perde beton uygulaması bile yapılabilse depremlerde yıkım, felaket boyutu bu kadar olmazdı” dedi.

Mahalle Afet Gönüllüleri olarak 23 yıldır, sıfır bütçeyle akademik bir eğitim verdiklerini anlatan MAG-DER Bursa İl Başkanı Yusuf Yumru, 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş Merkezli Yüzyılın felaketinde, ekip olarak anında göreve hazır hale geldiklerini ifade etti. Gemlik Belediyesi öncülüğünde, deprem sonrasındaki ilk saatlerde, AFAD koordinatörlüğünde Malatya’ya doğru yola çıktıklarını, ancak Kırşehir’de iken görev yeri olarak Kahramanmaraş’a gittiklerini anlatan Yusuf Yumru, burada 39 daireli bir apartmanda arama kurtarma çalışmalarına başladıklarını belirtti. Burada 2,5 yaşındaki kız çocuk olmak üzere 7 canlı vatandaşı, 69’da yaşamını yitirmiş yurttaşı enkazdan çıkardıklarını vurgulayan Yumru, slayt ve video gösterimleriyle Kahramanmaraş’ta gerçekleştirdikleri 12 günlük arama kurtarma çalışmalarının detaylarını masaya yatırdı.

Bursa bölgesinin de fay hatlarıyla çevrili olduğunu anımsatan Yusuf Yumru, yüzyılın felaketinden ders alınması gerektiğine dikkat çekti. Kentsel Dönüşüm gerçeğinin Türkiye’nin bundan sonraki sosyo-ekonomik politikalarını belirleyeceğini anlatan Yumru, “Kentsel dönüşüm denildiğinde bizde canım değil, kâr’ım ne olur, düşüncesi hâkim. Depremler olmaya devam edecek, biz ne kadar ders aldık, sağlıklı, zemin etütlü, yönetmeliğe uygun kentsel dönüşümü nasıl ve ne zaman yapacağız, artık bu her şeyin önünde bir gerçeğimizdir. Biz merkezimiz durumda olan Gemlik’te, pilot bölge seçilen kentsel dönüşüm mahalleleri konusunda gerekli eleştiri, uyarı ve desteği veriyoruz. Örneği Gemlik’te toplama alanlarının zemin etütlerinin güncellenmesine de katkı koyacağız. Toplanma alanlarında daha önce özel mülklere yer verilmedi. Cihatlı, Kurşunlu mahalleleri, yenilenip, güçlendirilmiş depreme dayanıklı hale gelmiş okul bahçeleri, bölge parkı denilen yerler, olası bir depremde Gemlik’te toplanma alanları olarak belirlendi. Ancak zemin etütleri, bilimsel olarak incelenip güncellenecek. 12-13 dalda depremselliği ilgilendiren bilimsel heyetler kuruluyor. MAG-DER olarak biz de katkı koymaya devam ediyoruz. Gemlik ve Orhangazi’de profesyonel 700 gönüllümüz var. Bursa bu konuda çok şanslı, arama kurtarma profesyonel ekiplerimiz çok fazla. Ancak şu da bir gerçek ki, ne kadar çok arama kurtarma ekibi varsa, o kadar geri kalmış bir ülkeyiz demektir” diye konuştu.

MAG-DER ekiplerinin Gemlik Belediyesi’nin İskenderun’da kurduğu 2000 kişilik konteynır kentte gönüllü olarak çalışmaya devam ettiğini belirten Yusuf Yumru, kendilerine destek olan Gemlik Belediyesi e Kaymakamlığına da teşekkür etti. Deprem günü toplanacak Gemlik Belediye Meclisinde ağır ekipman alımına onay çıkacağını hatırlatan Yumru, “Depremler olunca ağır ekipman alımıyla ilgili karar ertelendi. Ancak hem giderken, hem de döndüğümüzde bu desteğin verileceği ifade edildi. Kırıcı, kesici modern ekipmanlarımız eksik. Tamamlanmasını istiyoruz. Bize sponsor anlamıda destek olan vatandaşlarımıza da teşekkür ediyoruz” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM