“AFET BİLİNCİ EĞİTİMİ VE İLK YARDIM OKULLARDA ZORUNLU DERS OLMALI”

“AFET BİLİNCİ EĞİTİMİ VE İLK YARDIM OKULLARDA ZORUNLU DERS OLMALI”

DASKUT Genel Başkanı Tuncay Meriçli On’da Son Nokta Programında Konuştu:

“AFET BİLİNCİ EĞİTİMİ VE İLK YARDIM OKULLARDA ZORUNLU DERS OLMALI”

Doğal Afet ve Sağlık Arama Kurtarma Derneği (DASKUT) Genel Başkanı Tuncay Meriçli On’da Son Nokta Programının konuğu oldu. 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelmen 7,8 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından arama kurtarma çalışmaları için bölgeye giden ilk ekiplerden birisi olan DASKUT’un Genel Başkanı Tuncay Meriçli, yaşanan felaketlerden ders alınması gerektiğini vurgulayarak, “Afet bilinci eğitimi ve ilk yardım okullarda zorunlu ders olarak okutulmalıdır. Bunun yanı sıra, böylesine yıkıcı sonuçlarla karşılaşmamak için her mahallede arama kurtarma birlikleri oluşturulmalıdır” dedi.

On’da Son Nokta Programının hazırlayıcısı ve sunucusu Gazeteci Cemal Kırgız’ın sorularını yanıtlayan DASKUT Lideri Tuncay Meriçli, Kahramanmaraş ile birlikte 10 ili etkileyen ve Yüzyılın Felaketi olarak nitelendirilen depremlerde harap olan bölgedeki izlenimlerini anlattı. AFAD’a bağlı DASKUT’un Bursa merkezli olarak, İstanbul, İzmir ve Giresun’da örgütlü olduğunu anlatan Meriçli, Azerbaycan ve Vietnam’da da şubeleri bulunduğunu hatırlatarak, Eskişehir, Antalya, Yozgat ve Almanya’da da oluşum içinde olduklarını belirtti. Daha önce İzmir Depreminde de görev aldıklarını anımsatan Tuncay Meriçli, DASKUT olarak ayda en az iki kere tatbikat yaptıklarını ve afetlere hazır olarak çalışmalarını devam ettirdiklerini ifade etti. Deprem sabahı da DASKUT üyeleri, AFAD koordinasyon kurulu ve Bursa AFAD Bölge Müdürlüğü nezdinde 20 dakikada örgütlendiklerini ve 54 kişilik ekiple Kahramanmaraş’a gittiklerini açıklayan Meriçli, “İlk görev yerimiz Kahramanmaraş Zübeyde Hanım Bulvarı Barbaros sitesiydi. Aynı anda bölgedeki on apartman ve sitede arama kurtarma çalışmalarına başladık. Bölge halkı adeta kıyameti yaşıyordu. Ekranlarda görünenler fragman bile olamaz. Kış şartlarıyla birlikte yaşanan felaketin boyutlarını anlatmamız mümkün değil. İzmir depremi bile burada yaşananların fragmanı sayılabilir. 400 kilometreye yakın bir alanda sağlam yapı kalmamış. Üstelik, polis, asker, sağlık görevlisi, arama kurtarma ekipleri gibi bölgenin yerel birlikleri ve yakınları da enkaz altında kalmışlar. Yollar göçmüş, kamu binaları çökmüş halde. Hava şartlarıyla birlikte koordinasyon kurulması da böylece ilk gün kolay olmadı. Biz hafif ekipmanlarla hemen hareket ettik, ağır ekipmanlar, teçhizatlar ardımızdan geldi. Tam anlamıyla organize olamayınca, can kayıpları da arttı” dedi.

Rakam vermeyi etik bulmadıklarını vurgulayarak, buna rağmen göçük altından çok sayıda yurttaşımızı canlı, çok sayıda da yurttaşımızın cansız bedenini çıkardıklarını anlatan DASKUT Genel Başkanı Tuncay Meriçli, “Rakam vermek istemiyoruz, o bize kalsın ama eks yurttaşımız çok fazla olmakla birlikte çok sayıda vatandaşımızı da kurtardık” dedi. Meriçli;  bölgedeki çalışmalara devam ettiklerini, aşevi kurduklarını, çadır kent oluşturduklarını ve Almanya’dan gelen sağlık görevlileriyle sağlık taramalarına katıldıklarını da açıklayarak, depremden sağ olarak çıkan yurttaşlara da deprem vergilerinden fon oluşturularak maaş bağlanması gerektiğine işaret etti.

Arama kurtarma ve AFAD konusunda Bursa’nın diğer birçok ile göre daha şanslı olduğunu savunan Tuncay Meriçli, buna rağmen yeterli olmayacağına dikkat çekti. Meriçli, okullarda afet bilinci eğitimi ve ilk yardımın zorunlu ders olması gerektiğini, her mahalleye arama kurtarma birlikleri oluşturulması gerektiğini ve bu eğitimlere zaman kaybedilmeden başlanması gerektiğini vurgulayarak, yönetmeliklere de çök, kapan, tutun modeliyle birlikte cenin pozisyonu öğretisinin de konulması gerektiğine dikkat çekti. DASKUT olarak olası Bursa depremine karşı her türlü hazırlığı yaptıklarını bir kez daha anımsatan Meriçli, “Olası bir Bursa depreminde kayıplarımız çok olacak. Yolların çökeceğini, bir çok mahalleye girilemeyeceğini biliyoruz. Marmara denizinin kullanılması için Mudanya’da yapılaşmadan uzakta harekat merkezi açıyoruz. Türkiye felaketlere karşı daha disiplinli önlemler almalı. Mesela AFAD ve Kurtarma ekipleri ile ilgili federasyon ve bütçesi olmalı. Futbol Federasyonundaki gibi yetiştirdiği eleman sayısına, yaptığı işe göre pay almalı ve bu havuzdan yararlanmalı. Biz kimseden bir şey istemiyoruz, kendi cebimizle gidip geliyoruz. Ancak Kahramanmaraş’ta olduğu gibi büyük depremlerde teçhizat, araç gereç eksiğimiz ortaya çıkıyor. Bir de her türlü donanıma sahip, ordumuzun bu tür felaketlerde daha etkin olması gerekir, daha çabuk koordine olması gerekir. Böyle olursa, felaketin yıkıcı etkileri, can kayıpları daha az olur. Yönetmeliklerle ilgili de bir konuda düzenleme şart. O da, yetişmiş arama kurtarma personeline getirilen 50 yaş sınırı. Tecrübeli insanlara bu yaş sınırı getirilmemeli. Yabancı ülkelerde bu yok. Deneyimlerinden faydalanıyorlar. Bunun da değişmesini istiyoruz” diye konuştu.

Bölgedeki çadır, ısıtma, sorunu ve tuvalet gibi sorunların acilen giderilmesi gerektiğine de dikkat çeken DASKUT Genel Başkanı Tuncay Meriçli, “Bütün felaketlerde olduğu gibi, Kahramanmaraş depreminin de on gün sonra unutulmasını istemiyoruz. Artık vatandaşlarımız da dikkatli olmalı, evlerini gerekirse özel şirketlere denetletmeli. Çürük ise hakkını aramalı, zeminine, binasının sağlamlığına bakmalı. Rant peşinde koşanı, malzemeden çalanı, rüşvet alanı, çürük bina yapanı, fay hattı üzerine inşaat dikeni şikâyet etmeli, hakkını aramalı. Bu kıyametin, bu felaketin unutulmasını istemiyoruz. Gerekli dersler çıkartılmalı. Arama kurtarma ekiplerine de her türlü destek verilmeli. Olası felaketlerden bu önlemlerle, işi ciddiye alarak, hep söylenen kentsel dönüşümü, sağlıklı biçimde yaparak en az zararla çıkabiliriz” dedi.

Tuncay Meriçli, DASKUT olarak 6-12 yaş, 12, 22 yaş ve 22 yaş üstü eğitimler verdiklerini hatırlatarak, küçük yaşta eğitime de önem verdiklerini ifade etti. Meriçli, ücretsiz olarak çocuklar için tiyatro grubu kurduklarını da bildirerek, hayvan kurtarma ekiplerinin de olduğunu vurguladı. Meriçli, “Biz insan kurtarırız demiyoruz, can kurtarırız diyoruz. Doğa ve hayvan sevgisini eğitimi de veriyoruz. Bu açıdan herkesin desteğini bekliyoruz. Eğitim verdiğimiz insanlar, olası deprem veya diğer doğal afetlerde bize katılabilirler. Eğitim alan halkın bizle beraber büyük işler yaptığını, canlar kurtardığını görüyoruz. İzmir depremi sonrasında kamyon bağışlama sözü, araç gereç sözü, üye olma sözü verenler oldu. 10 gün sonra bunlar unutuldu. Ancak gönüllü olarak gelen ve eğitimini disiplinle alan birçok gönüllümüz de bizimle beraber canlar kurtardı. Bu bilinçle desteklerinizi bekliyoruz” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM