GELECEĞİN TASARIMCILARI ATIL KUTOĞLU İLE BULUŞTU

GELECEĞİN TASARIMCILARI ATIL KUTOĞLU İLE BULUŞTU

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) tarafından İstanbul Moda Akademisi (İMA) ve Bursa Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Moda Tasarım Bölümü ( BUÜ-MTB)  işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Moda Tasarımında Kalıp ve Model Geliştirme Sertifika Programı’ kapsamında dünyaca ünlü moda tasarımcısı Atıl Kutoğlu, moda ve tasarım bölümlerinde öğrenim gören farklı liselerden ve sertifika programında kurslarını sürdüren öğrencilerle bir araya geldi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği çok amaçlı toplantı salonunda gerçekleştirilen söyleşiye çok sayıda öğrenci katıldı.

Programda açılış konuşmasını gerçekleştiren UHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Okyay, “Bölgemizin ve Türkiye’nin her zaman ilk 3 ihracat sektörlerinden biri olan hazır giyim ve tekstil alanında değişen tüketim alışkanlıklarını karşılamak için her geçen gün tasarımın önemi artıyor. Bursa’nın İpekyolu’ndan başlayan tekstil yolculuğu her zaman farklı ürün ve üretimleri yapabilecek şekilde kendini yenileyebildi. Bursa; bugünün moda deyimi olan çevik üretimi her ortamda, hızla, günün ihtiyacı olan üretim şekillerine ve ürünlerine çevirebildi. Nihai markalara ve tüketiciye ulaşmak için bu ürünlerin artık tasarıma ve modaya hizmet etmesi gerekiyor. Zengin ürünlerimizin son kullanıcısının algılayacağı şekilde kumaş yerine tasarım sunmak daha önemli oldu. Tasarımı ise hayata geçirmek üretim basamaklarını öğrenmekten geçiyor” dedi.

Sertifika programlarını,  moda tasarımının kalıp ve model geliştirme alanında nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak, ilgili paydaşlar arasında işbirliğini geliştirmek ve uluslararası standartlarda eleman yetiştirmek amacıyla hayata geçirdiklerini anlatan Mesut Okyay, “2024 yılında ilk dönemini 18 öğrenci ile tamamladığımız programımız bu yıl ikinci grubunu 15 öğrenci ile tamamlayacaktır. Bu eğitim süresince uluslararası standartlarda moda ve tasarım alanında yetkinliği ve deneyimi bulunan İstanbul Moda Akademisi tarafından belirlenen eğitim planı, alanında yetkin eğitmenler tarafından toplam 1080 saatlik eğitim programı olarak uygulanıyor” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin lider sektörlerinden biriyiz”

Tekstil ve konfeksiyon sektörünün toplamda 28 milyar doları aşan ihracatla ülkemizin üçüncü en büyük ihracatçı sektörü ve yılda yaklaşık 18 milyar dolar dış ticaret fazlası oluşturuyor ve bu alanda halen Türkiye’nin lider sektörü konumunda olduğunu anlatan Mesut Okyay, “Türkiye’nin güçlü köklere ve zengin tarihe sahip olan hazır giyim sektörü olarak geleceğe umutla bakıyor ve yeni stratejiler geliştiriyoruz. Özellikle sürdürülebilirlik ve dijitalleşme odaklı yatırımlarla ihracatta katma değer yaratmayı hedefliyoruz. Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde sektörümüzü çevre dostu üretim süreçlerine entegre etmek için çalışıyoruz. Karbon ayak izimizi azaltmaya yönelik projelere hız verdik, geri dönüştürülebilir ve yenilikçi ürünler geliştirerek global pazarlardaki rekabet gücümüzü artırıyoruz” şeklinde konuştu.

“Doğru tasarımlar doğru kalıp uygulamaları ile gerçekleşiyor”

Sektörün pazardaki değişiminin iyi okunması gerektiğini ifade eden Mesut Okyay, şunları söyledi:

“Dolayısıyla, Dünyanın en büyük üç ihracatçısından birisi olabilmek için Türkiye farklı ürün ve üretim metotları yapmak zorunda. Yeni ürünlerin sunumunda elbette öncelik tasarımda ancak şunu unutmamak gerekir ki, doğru bir tasarım ancak doğru kalıp uygulamalarıyla hayata geçirilebilir. Son kullanıcının memnuniyetini sağlamayan hiçbir moda tasarımı gerçek anlamda başarılı sayılmaz. Bu nedenle, tasarımın sadece estetik değil, aynı zamanda doğru kalıpla uyumlu ve üretilebilir olması büyük önem taşır. Tasarımlarınızın sanayi ölçeğinde, üretim hatlarında sorunsuz şekilde uygulanabilir olması gerekiyor. İş hayatınıza adım atarken tasarım ile üretim arasındaki dengeyi her zaman gözetmeniz gerektiğini unutmayın. Bizler de bu proje ile sizlere bu dengeyi kurmanızda bir temel sunmayı, hem eğitime hem de sektöre katkı sağlamayı amaçladık.”

“Zengin kültürümüz en büyük esin kaynağımız”

Mesut Okyay’ın açılış konuşmasının ardından öğrencilerle tecrübe ve bilgi paylaşımında bulunan Ünlü Moda Tasarımcısı Atıl Kutoğlu, meslek hayatında yaşadıklarını ve başarı hikayesini anlattı. Atıl Kutoğlu, tasarımlarında her zaman Anadolu’nun ve Türk tarihi ve medeniyetinin zenginliklerinden faydalandığını anlattı. Kutoğlu, Anadolu’da ve özellikle Bursa’da tasarımcıları besleyecek çok farklı öğeler olduğunu vurgulayarak, “İlham kaynağınızı yaşadığımız topraklardan besleyebilirsiniz. Çok zengin bir kültürümüz var ve dünyanın ilgisini çekiyor. Yakınlardan örnek verecek olursak eğer, kendi tasarımlarımda kullanmak üzere sıklıkla Bursa’dan kumaş alıyorum ve dünyanın birçok yerinde büyük bir beğeni topluyor. Farklı ve özgün tasarımları kültürümüz ile birleştirip dünyaya daha fazla anlatmak ve hayranlıklarını kazanmak mümkün” dedi.

 “İşinizi tutku ile yapmalısınız”

Öğrencilere işlerini tutku ile yapmalarını tavsiye eden Atıl Kutoğlu, moda tasarımı işinin tamamı ile gönülden yapılması gereken bir iş olduğunu belirtti. Türk tasarımcılarının dünya üzerinde yükselen bir trendi olduğunu ifade eden Atıl Kutoğlu, “Zengin kültürümüz ve yetenekli tasarımcılarımız bu yükselişin en önemli sebepleri. Siz değerli gençlerden de çok önemli tasarımcılar çıkacağına inanıyorum. Zaman zaman zorluklar yaşasanız da hayallerinizin peşinden koşmaya devam etmelisiniz” şeklinde konuştu.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM