On’da Son Nokta Programının konuğu olan Bursa Mühendis Kadınlar Derneği (BUMKAD) Başkanı Ülfet Öztürk, 22 Temmuz 2019 tarihinde kurulan ve Türkiye’nin ilk ve tek kadın Mühendis Derneği olan BUMKAD’ın vizyonunu ve misyonunu anlattı.
Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu programda önemli açıklamalarda bulunan Ülfet Öztürk, sanayisi, otomotiv ve tekstil sektörüyle güçlü bir kent olan Bursa’da dernek olarak da güçlü kadınlarla var oldukları vurgusunu yaptı. Hızla büyüyen derneğin, mühendis adayı kadınlara ve mühendislik mesleğini hedefleyen öğrencilere yönelik önemli hizmetlerde bulunduğunu kaydeden Öztürk, “Türkiye ‘de mühendislik alanından mezun kadın oranı %15’tir ve stem alanından mezun kız çocukları oranı da çok düşüktür. Stem alanına destek vermek, kadın mühendis adaylarını desteklemek, sektördeki kadın mühendisleri desteklemek ve bu hedefle ülkenin kalkınmasına mühendis kadınlar olarak katkıda bulunmak amacı ile kurulmuştur. Derneğimizin vizyonu; Uluslararası kadın platformlarında söz sahibi olacak Türkiye’nin potansiyel lider kadınlarını yetiştirmek, kendini gerçekleştirme yolculuğunda hayatlarına dokunmak. Derneğimizin misyonu; Mühendis kadınların Türkiye sanayisine katkısını artırmak, kadınları iş hayatındaki rekabetçi koşullara karşı güçlendirmek, yüksek yetkinlik seviyesine ulaşmasını sağlamak ve mühendislik okuyan kadınların sektöre hazır olarak girmesini hedeflemektedir” dedi.
Kuruluşundan bu güne kadar geçen yaklaşık üç buçuk yıllık süre içinde yaptıkları önemli çalışmalar hakkında da bilgi veren Ülfet Öztürk, Yıldızım projesinin 2. Fazının başvurularının devam ettiğini, Dönüşüm Bugün projesinin devreye alınması için çalışmaların devam ettiğini dile getirdi. BUMKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ülfet Öztürk, Genç Mimozalar projesindeki gönüllü mühendislik öğrencilerine mentorluk destekleri verdiklerini Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini destekleyici projeler üretmeleriyle ilgili gerekli teknik bilgi ve donanımı sağladıklarını anlattı. “BUMKAD projelerinde; BUMKAD Akademi ve destekçi paydaşları olan kurumların akademileri ile teknik ve davranışsal eğitim planlamaları yapmakta ve bu eğitimler ile de kadın mühendis adaylarını projeleri içerisinde desteklemektedir. Her projenin takibi içinde ayrıca profesyonel koçlar atanmaktadır BUMKAD tarafından” diyen Öztürk, Toplum 5.0 projesiyle de BUMKAD 13-17 yaş aralığındaki gençlere geleceğin dünyasını anlatmak istediklerini bunun içinde 6 haftalık sürecek bir eğitim programını Nilüfer İnovasyon Merkezi, Nilüfer Atölye, Çağdaş Yaşamı Destekleme Bursa Şubesi ve Habitat Derneğiyle iş birliği ile gerçekleştirmek için başladıklarını bu projenin Bursa’dan sonra diğer illerde uygulanması için çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.
Bursa’da okullarda geleceğin mesleklerini anlattıkları paneller organize ettiklerini amaçlarının mühendisliği seçtirmek değil mesleği doğru anlatmak ve stem alanına ilgi duyan gençleri yakalamak olduğunu özellikle vurgulayan Öztürk, yeni dönemde büyümeyi yönetmek, markalaşmak ve derneğin güçlü kurumsal bir yapıya kavuşması için çalışacaklarını ifade etti. Başkan Ülfet Öztürk ayrıca bu yıl PMI Türkiye ile işbirlikleri kapsamında 6 haftalık bir proje yönetimi mentorluk yolculuğuna çıktıklarını da belirtti. BUMKAD Başkanı Ülfet Öztürk, Gelecek dönemde 1 milyon yeni mesleğin ortaya çıkacağını ve tüm bu mesleklerin %75 ‘nın STEM temelli olacağının da altını çizdi. Türkiye’de stem alanında kadın mezun sayısının yüzde 14, bilişim alanındaki kadın mezun sayısının yüzde 1,6 olduğunu belirten Öztürk, gelişmiş 20 ülkede de bu ortalamanın Türkiye gibi yüzde 15 olduğunu söyledi. Bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarıyla, eğitim hizmetlerini devam ettireceklerini kaydeden Ülfet Öztürk, “Çocuklarımızı Stem alanına yönlendirmek zorundayız, Toplum 5,0 projesine ivedilikle başlamalıyız” dedi. BUMKAD Başkanı Öztürk, 2023 yılında Türkiye de 1 milyon stem alanında çalışacak iş gücüne ihtiyaç olduğunu bu işgücünü sağlayacak havuzdaki yetkinliklerde halen %31’lik bir açık olduğunu da sözlerine ekledi.