MİNA OTİZMLE YAŞAM DERNEĞİ ‘ÖZSAVUNUCULUK EĞİTİMİNE’ BAŞLADI

MİNA OTİZMLE YAŞAM DERNEĞİ ‘ÖZSAVUNUCULUK EĞİTİMİNE’ BAŞLADI

Otizmli 8 genç Mina Otizmle Yaşam Derneği öncülüğünde ‘Özsavunuculuk Eğitimine’ başladı. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen Engelsiz ve Mutlu Yaşam Derneği liderliği, Tohum Otizm Vakfı, Türkiye Spina Bifida Derneği ve Türkiye Down Sendtromu Derneği ortaklığındaki Engelli Çocuk Hakları Ağının Güçlendirilmesi Projesi kapsamında 15 EÇHA üyesi sivil toplum örgütüne kolaylaştırıcılık eğitimi ve 120 engelli çocuğa da özsavunuculuk atölyeleri verilecek. Bursa Mina Otizmle Yaşam Derneği kolaylaştırıcılığında ilk Özsavunuculuk Atölyesi Ekim ayında Bursa’da başlatıldı. Toplam 12 Atölyeden oluşan bu projeye Mina Otizmle Yaşam Derneğinden de sekiz otizmli genç katıldı.

Mina Dtizmle Yaşam Derneği Başkanı Canan Cihan, “Tüm dünyada otizmli bireylerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Otizmin bilinen tıbbi bir tedavisi olmamakla birlikte yoğun ve nitelikli özel eğitimin otizmli bireylerin sosyal iletişimini güçlendirdiği, onların hem aile hem de toplumsal yaşamlarını kolaylaştırdığı biliniyor. Otizmin sivil toplumdaki hikâyesi 40 yıla yaklaşıyor. Kendilerini genellikle sözel olarak ifade edemeyen otizmli çocukları için aileler örgütlenerek dernekler, vakıflar kuruyor ve gönüllü çalışmalar yürütüyorlar. Bu çalışmalar sayesinde otizmin ne olduğunu, otizmli çocukların topluma katılımı için neler yapılması gerektiğini topluma anlatmak için çaba sarf ediyorlar” dedi.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan’ın da destek vererek katıldığı özsavunuculuk eğitim atölyesi tanıtım toplantısı Altın Ceylan Tesislerinde gerçekleşti. 2012 yılında Bursa’da kurulan Mina Otizmle Yaşam Derneği’nin tanıtımı ve çalışmaları hakkında da bilgiler verilen organizasyonda, Özsavunuculuk Atölyeleri ile hedeflenenler masaya yatırıldı. Bireyin kendi haklarını savunması, kendi adına konuşabilmesi, ihtiyaçlarını ve sorunlarını başkalarına anlatabilmesi, öz yönetim becerilerini artırarak kendine karşı yapılan istismar ve hak ihlallerini anlayabilmesi ve kendini bunlara karşı koruyabilme yetisi kazandırmayı amaçladıklarını vurgulayan Dernek Başkanı Canan Cihan, “Toplumdaki tüm bireylerle eşit yurttaşlık haklarına sahip olmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Toplam 12 hafta sürecek ve şu an beşincisi yapılan atölyelerin sonunda çocuklarımız kendi istedikleri bir projeyi, öğrendikleri dil ve yöntemleri kullanarak, kendi elleriyle gerçekleştireceklerdir. Dernek olarak ayrıca okul hayatı sona ermiş otizmli çocukların istihdamı konusunda da çaba gösteriyoruz” diye konuştu.

Mina Otizmle Yaşam Derneği Başkanı Canan Cihan, Türkiye’de 44 çocuktan birisinin otizmli doğduğuna ve bu oranın giderek arttığına dikkat çekerek, buna karşın toplumsal anlamda sağlıklı bir verinin ortaya konmamasına vurgu yaptı. Bünyesinde engelli bireylerin yanı sıra 12’de otizmli çalıştıran Eker Firması İnsan Kaynakları Direktörü Ahmet Aydın Akyol’da, iş koçu ve refakatçi ücretlerinin devlet tarafından karşılanması durumunda, daha fazla otizmli bireyin istihdama kazandırılabileceğini söyledi. Otizmli Çocukların anneleri de, yaşadıkları sorunları anlattılar. Gönüllü avukatların hukuki hakları ve hukuk savunuculuğu konusundaki görüşleri de toplantıda dile getirildi.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan, geçici işlerde çalışan çocukların, baba sigortasından düşürülmesi, otizmli bireylerin emeklilik hakları, otizmli çocukların babalarının vefatı sonrasında yeniden baba sigortası ve maaşından faydalanması gibi çekilen sıkıntılar konusunda hazırlanan dosyayı bizzat kendisi ilgili bakanlıklara teslim edeceğini ifade etti. Otizmli sekiz öğrenci, kendilerini tanıtarak, eğitim durumlarını, gelecekteki hayallerini ve yaşadıkları zorlukları kamuoyuna aktardılar.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

1 Yorum

  1. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Otizmli çocukların sıkıntılarını aktarmak onları hayata kazandırmak için ça
    balayan arkadaşlara selam olsun

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM