YAZAR EROL ERKILINÇ SON KİTABI ‘ALİ ÖĞRETMEN’ İ ANLATTI

YAZAR EROL ERKILINÇ SON KİTABI ‘ALİ ÖĞRETMEN’ İ ANLATTI

“Dudaktan Fışkıran Kan. Dersim Küba Hattı”, “Sürgün Çocuk” ve “Gemlik’teki Dersim” kitaplarının yazarı Erol Erkılınç, Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On ’da Son Nokta Programının konuğu oldu. Son kitabı “Ali Öğretmen” i ve kitaba konu olan Ali Öğretmenin trajik yaşam öyküsünü anlatan Erol Erkılınç, 12 Eylül 1980 Darbe girişimi ve sonrasındaki sürecini de, tanıklar ve belgeler eşliğinde masaya yatırdı. Biyografi, Anı, Belgesel tarzda romanların yazarı olan Erol Erkılınç, 12 Eylül darbesi sürecinde gözaltına alınan Ali Öğretmen’in (Ali Deliçay) gördüğü işkenceler sonucu nasıl aklını yitirdiğini, sonrasında onu annesini öldürecek seviyeye getiren trajik öyküsünü ve yazma sürecini On Medya ekranlarından aktardı.

Gemlikli Ali Deliçay’ın Kırıkkale’de öğretmenlik yaparken, vatani görevini yapmak için Gemlik’teki evine geldiğini ve o sırada yasadışı bir sol örgüte üye olmakla itham edilerek gözaltına alındığını vurgulayan Yazar Erol Erkılınç, “Ali öğretmen binlerce kişi gibi gözaltında ağır işkenceler görüyor. Daha Bursa’da Emniyet göz altısında iken gördüğü işkenceler ile aklını kaçırmaya başlıyor. Cezaevi süreçlerinde, işkence, dayak, baskılar ve hücrelerde akıl sağlığı tamamen gidiyor. Cezaevi sonrasında uzun süren bir tedavi süreci yaşıyor ama tedaviye beklenen yanıt gecikiyor. 1992 yılının 31 Mayıs tarihinde de aklını yitirip, şuurunu kaybettiği bir anda annesi Emine Deliçay’ı kafasına odunla vurarak öldürüyor. 12 Eylül darbe süreci bir öğretmeni işkencelerle delirterek, annesini öldürtecek kadar vahşi bir dönemdi. Bir aile göz göre göre yok edildi. Bu kitapta dönemin tanıkları, Ali Öğretmen’in mahalle ve cezaevi arkadaşları, akrabaları ile yapılan söyleşiler eşliğinde ve belgelerle dönemi anlatmaya çalıştım. Çünkü işkence görmüş biri için, işkence belli bir zamanda yaşanıp biten bir şey değildir. Ömür boyu sürer. Sosyal bir varlık olan insanın işkence görmesi onun bütün sosyal çevresini etkiler. Faşizm bu etkiyi yaratacağını da bilerek işkenceyi politika olarak benimsemiştir. Aynı mantıkla işkenceyi savunur, işkencecisini korur, hatta ‘eli soğumasın’ diye sık sık ‘yeni işler’ de verir onlara. Halka karşı savaşılan bir ülkede ‘İş’ kıtlığı çekmedikleri de aşikârdır. İşkence koşulsuz, tereddütsüz mahkûm edilmelidir” dedi.

Bütün kitaplarının Siyah Beyaz yayınlarından çıktığını ifade eden Yazar Erol Erkılınç, “Dudaktan Fışkıran Kan. Dersim Küba Hattı”, “Sürgün Çocuk” ve “Gemlik’teki Dersim” kitaplarının içeriğini ve yazma süreçlerini de anlattı. 14 Yazardan oluşan Özgür Yazarlar Grubu üyesi de olan Erkılınç, “Gemlik’teki Dersim” kitabının devamı niteliğinde olan, “Bursa’daki Dersim” kitabı araştırmalarının da devam ettiğini ifade etti. Yazar Erol Erkılınç, Gemlik’te 1989-1992 yılları arasında Körfeze Bakış gazetesini çıkaran Kadir Bülent Ülkü’yü de andı. Kadir Bülent Ülkü’nün isminin Gemlik veya defnedildiği Karacaali Mahallesine verilmesi yönünde Belediyeye dilekçe verdiklerini kaydeden Erkılınç, 31 Mart 1992 tarihinde Bursa Uludağ yolunda sol gözünden vurulmuş halde bulunan Gazeteci Kadir Bülent Ülkü’nün isminin ilçede yaşatılması gerektiğine dikkat çekti. “Gazeteci Kadir Bülent Ülkü katledildiğinde 28 yaşındaydı. Faili meçhul değildi, ‘bin operasyonu’ dedikleri kapsamda gözaltına alınmıştı. Ülkü, köylülerin, üreticilerin, zeytincilerin, işçilerin, gençlerin yayında olan, uyuşturucuya karşı büyük mücadele veren başarılı bir gazeteciydi. Onun isminin yaşatılması adına bu dilekçeyi ilettik. Şu ana kadar bize dönen belediye yetkilisi ve belediye meclis üyesi olmadı. Umarım dilekçemize bir yanıt verilir” diye konuştu.

Merhum Remzi Aydın’ın yanı sıra, Zafer Köse’nin kitaplarını ve Özgür Yazarlar Gurubu yazarlarının kitaplarını okuyuculara tavsiye eden Yazar Erol Erkılınç, felsefe, deneme ve şiir okumayı sevdiğini bildirdi. Yazar adaylarına da çok okumayı tavsiye eden Erkılınç, kitaplarını yazarken herhangi bir yazar tribi veya tiki olmadığını da anlatarak, “Remzi Aydın’ın bana söylediği bir sözü aklımdan çıkarmam, yazıyı sen yönlendiremezsin demişti ve eklemişti. Sen yazmaya başla kitap seni sürükler, diye. Ben de böyle yazıyorum” dedi. Yazar Erol Erkılınç, 1 Ekim Pazar Günü (Bugün) Saat 1600 ile 20 00 arasında Gemlik Ömer Kahraman Ek Hizmet Binasında kitaplarını imzalayacak.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM