On Medya ekranlarında yayınlanan On ’da Son Nokta Programının konuğu olan Bursa Mühendis ve Mimar İş İnsanları Derneği (BUMİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gümüş önemli açıklamalarda bulundu. Başta TUBİTAK olmak üzere, Ulusal ve Uluslararası Bilimsel Kuruluşlardan destek gören birçok Patentli ürünün üreticisi de olan Mustafa Gümüş, hem yurt dışından da büyük talep gören patentli çalışmalarını, hem de BUMİAD’ın projelerini anlatırken, Bursa’nın deprem riski ve kentsel dönüşüm çalışmaları konusunda da dikkat çekici bilgiler verdi. Pozitif Bilimin önemine vurgu yapan Mustafa Gümüş, “pozitif bilimin devre dışı bırakıldığı, yetişmiş, bilimsel ve vasıflı insanların da görmezden gelindiği bir dönem yaşanıyor. Oysa bu potansiyel değerlendirilmelidir. Pozitif Bilimle çözülmeyecek hiçbir sorunumuz yok” dedi.
Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu On ’da Son Nokta Programının konuğu olan Bursa Mühendis ve Mimar İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Makine Mühendisi Mustafa Gümüş, öncelikli olarak pozitif bilime örnek olsun diye TÜBİTAK’tan patent almayı başarmış, üretimlerini masaya yatırdı. Baskı Buharlama Makinesinin yurt dışından da talep gördüğünü ifade eden Gümüş, “Normal makinelerde 100 metreküp doğalgaz kullanılıyor. Bizim üretimimizde 6 metreküp ile bunu yapabiliyoruz. İlk yurt dışı siparişleri bu hafta içinde aldık. Ayrıca baca atık ısısından elektrik üretim projemizde ilgi gördü. Her ikisi de enerji ile ilgili önemli projeler. 20 yıldır patentli ürünler konusunda üretimler yapıyoruz. TÜBİTAK’tan 5, başka ulusal ve uluslararası bilimsel kuruluşlardan da patent almaya hak kazanmış ondan fazla üretimimiz var. Devlet desteği oluyor ancak yeterli değil. İstihdam ve vergiler konusunda önümüz açılmalı. Devlet yaşayacak mutlaka ama bizim de yaşamamız gerekli. Destekler arttıkça, üretimlerimiz de artacak. Biz de şöyle bir görüş var, Almanlar yaparsa iyi yapar. Bu Türkler için de geçerli. Biz de üretiyoruz. Başka ülkelerden de talep görüyoruz. Bu nedenle patentli ürünlere yönelik destekler artmalı” dedi.
BUMİAD’ın seçkin bir dernek olduğunu ve her biri kendi branşında başarılı 90 Mühendis ve Mimar iş insanıyla çalışmalara ve projelere devam ettiğini anlatan Mustafa Gümüş, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin birçok ilçe ve mahallede yaptığı kentsel dönüşüm çalışmalarının desteklenmesi gerektiğine işaret etti. Bir önceki belediyelere göre Alinur Aktaş’ın kentsel dönüşüm çalışmalarında daha atat bir davranış sergilediğini belirten Gümüş, “Kentsel dönüşümde maalesef geç kalındı. Kentsel dönüşüm yapılmalı, hatta bir an önce gerçekleşmeli. Çok hızlı biçimde tamamlanmalıdır. Ama bu çalışmalar yetmez. Biz her platformda, fay hatları üzerindeki konutların da yıkılmasını, buralara yeşil alanlar yapılmasını savunuyor ve söylüyoruz. Bunu bilimsel yolla, ortak akılla bir an önce hayata geçirmeliyiz. Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinde de gördük ki, AFAD’da yeterli ekip yok. Hem 1999 Marmara, Hem 2023 Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinden ders almalıyız. Olası Marmara ve Bursa depremlerinde, geçmiş bu büyük depremlerde yapılan hataları yapmamalıyız. Bize göre, pozitif bilimle, ortak akılla çözülmeyecek sorun yok” diye konuştu.
Zemin etütlerinin çok iyi incelenmesi gerektiğini vurgulayan Bursa Mühendis ve Mimar İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gümüş, bunun için yetişmiş insan sayısının ve bilimsel potansiyelin yüksek olduğunu ifade ederek, “4 kat yapılması gerekiyorsa, 4 kat yapılmalıdır. İlle yüksek kat gerekiyorsa, bilimin ışığında 30 metre kazık çakılması gerekir. Doğru yerlerde doğru ve bilimsel binalar mutlaka yapılır. 2011 yılında TMMOB’un elinden alınan denetleme yetkisi yeniden verilmelidir. Bu insanlar doktorlar gibi mezun olurken yemin eden, ülke için çalışan, pozitif bilime inanan insanlardır. Biz BUMİAD olarak TMMOB ve Üniversiteler dâhil birçok meslek odası ve belediyelerle ortak çalışıyor, projeler üretiyoruz. Çevre ve Tarım konusunda da grubumuz var. Öngörülerimizi, projelerimizi, düşüncelerimizi bu topluma, kamuoyuna zaten iletiyoruz. Hatta, bu yıl üniversite son sınıf öğrencilerine de KOÇ’luk yapacağız. Ayrıca uçuş okulumuz var, bir havacılık firmasına pilot da yetiştiriyoruz” dedi.
Kentsel Dönüşümde ikna vatandaşların ikna konusunda politikacıların ve hükümetin devreye girmesi gerektiğini belirten Mustafa Gümüş, “Devlet bazı konularda isterse bir araziye, binaya el koyup, istimlak edebiliyor. Politikacılarımızın düşünmesi gereken bir konu da, hayati önem taşıyan Kentsel Dönüşüm konusunda vatandaşları nasıl ikna edebileceğim sorusu olmalıdır” diye konuştu. Devlet Planlama Teşkilatının yeniden kurulması gerektiğini de anlatan BUMİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gümüş, ara eleman denilen ana eleman konusunda çekilen sıkıntıların yanı sıra, üniversiteli işsizler konusunun da bu ciddi planlama ile aşılabileceğini, istihdam ve üretimin bilimsel yönde de artabileceğini kaydetti.
BUMİAD olarak şehrin tamamını kapsayan planları olduğunu da vurgulayan Mustafa Gümüş, Bursa 2040 çevre planlarında da, politika ve rant yerine, ortak akıl ve bilimselliğin önemli olduğuna dikkat çekti. Bursa’nın çevre konularında da önemli açıklamalarda bulunan Gümüş, “İznik gölünün durumu ortada. Sular çekiliyor. İklim ve Tarım krizi kapıda. Su sorunumuz giderek büyüyecek. Uludağ Alan Başkanlığı konusunda da vakit kaybediyoruz. Uludağ Alan Başkanlığını politikacılar değil, pozitif bilim belirlemelidir. Jeotermal Bursa’yı maalesef kaybettik. Uludağ’ı kaybetmeyelim. Kapadokya örneği çok kötü bir örnek olarak duruyor. Uludağ Park olmaktan çıkarılacak mı, bu mu isteniyor, bunu politikacılara bırakmayalım. Birlikte yapalım. Jeotermal Bursa gibi olmasın. Uludağ’ı rahat bırakalım. Uludağ Bursa’nın geleceğidir. Uludağ sömürülmesin, yanması, kesilmesin, ranta kurban gitmesin istiyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı, projemizi ve düşüncelerimizi kamuoyuyla da paylaşacağız” diye konuştu.